Preskočite na vsebino

Stekleni kozarec iz Fizin

Inv. št. FIZ1 106

 

Med arheološkimi izkopavanji Podvodnega arheološkega konzorcija pod vodstvom Zavoda za Podvodno Arheologijo (ZaPA) leta 2018 v Fizinah so bili ob številnih rimskodobnih najdbah v zgornjem segmentu plasti SE (stratigrafski enoti) 1002, na globini od 60 do 80 cm, najdeni tudi posamezni srednjeveški in novoveški predmeti, med njimi tudi fragmenta steklenega kozarca iz 14. stoletja. 

Kozarec je neokrašen, preproste konične oblike z izredno tankimi stenami, ravno odrezanim ustjem in rahlo vdolbenim dnom. Kot kaže, je bil izdelan s pihanjem v kalup. Verjetno sodi v 14.stoletje. 
Dno kozarca je ohranjeno v celoti, manjka približno 50 % ostenja in 40 % ustja. Ker je stoletja ležal pod vodo, je površina stekla nekoliko motna, a na splošno je kozarec v dobrem stanju. Opazimo lahko mehurčke zraka, ki so nastali med izdelavo.
Ker imata fragmenta kozarca stik in dovolj podatkov za rekonstrukcijo celote, smo se odločili, da kozarec rekonstruiramo. Poseg je opravila višja konservatorka-restavratorka Ajda Purger. 

 

Tako kot druge morske podvodne najdbe, smo kozarec leta 2019 najprej razsoljevali z namakanjem v sladki vodi. Vodo smo morali velikokrat zamenjati in preverjati izločanje soli, da ne bi te v bodoče škodile predmetu. Leta 2021 je sledil postopek previdnega mehanskega čiščenja z destilirano vodo. Osušena fragmenta smo nato zlepili s smolo za restavriranje stekla.

Sledil je najzahtevnejši del – dopolnjevanje manjkajočih delov. Uporabili smo metodo z uporabo prozornih kalupov, ki jo je razvil konservator-restavrator Gorazd Lemajič. Najprej smo odvzeli silikonski odtis originala in izdelali pozitiv v mavcu. Tega smo nato uporabili za izdelavo kalupa iz prozorne PVC-folije. Silikonski odtis notranjosti in zunanji kalup iz prozorne folije smo nato začasno pritrdili na original in manjkajoči del dopolnili z epoksidno smolo, namenjeno restavriranju stekla. 

Zaradi svetle barve stekla smo se odločili, da smole ne toniramo, ampak dopolnitve pustimo prozorne. Dopolnitve so tako nemoteče, hkrati pa prepoznavne od blizu.

Predmet lahko občudujete v živo na razstavi Skrivnosti Fizin do 1. oktobra 2022.

 

Več o dogodku ob odprtju razstave: https://pomorskimuzej.si/sl/dogodki

 

 

Literatura:

 

Draksler Matej, Perko Matic, Štajdohar Jasna, Arheološke raziskave za rekonstrukcijo in novogradnjo objekta “Celovita ureditev pomola UL FPP in GEPŠ Piran v Portorožu, Prvo strokovno poročilo o raziskavi 18-0331

 

Lemajič Gorazd, Dopolnjevanje votlega stekla z uporabo transparentnega kalupa, Argo : Časopis Slovenskih Muzejev = Journal of the Slovene Museums,48(2), Ljubljana 2005, 119–126.

 

 

Ajda Purger, Snježana Karinja

 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.