Preskočite na vsebino

Rimski kamniti arhitrav

Konserviranje dela rimskega arhitrava iz nabrežinskega kamna (inv. št. 890) iz 1. polovice 1. stoletja po našem štetju, ki je bil najden leta 1981 med širjenjem ceste v Strunjanu.

 

Arhitrav je bil zaradi pomanjkanja prostora v sami stavbi postavljen v parku ob muzeju in je bil tako dalj časa izpostavljen vremenskim vplivom ter obiskovalcem parka.
V sklopu priprav na razstavo Kamen na kamen… Rimska arhitektura severozahodne Istre smo kamen konservirali.
Arhitrav smo najprej čistili v parku s pomočjo drobnega orodja in destilirane vode. Čeprav se sliši nenavadno, je apnenec mehek in se je treba čiščenja lotiti previdno, da kamna ne poškodujemo ter tako ohranimo njegovo prvotno površino. Biološke obloge (alge, mahove, lišaje) in nečistoče smo odstranili s previdnim ščetkanjem z mehkimi sintetičnimi krtačkami.
Na dan, ko bi morali arhitrav obrniti in 3D skenirati, smo ugotovili, da ga je nekdo v parku uporabil za odlaganje tople pijače in za seboj pustil mastni madež.
Po premiku v varno notranjost muzeja smo arhitrav pod nizkim pritiskom očistili s parnim čistilcem, namenjenim konserviranju-restavriranju.
Arhitrav je bil predstavljen na razstavi Kamen na kamen… Rimska arhitektura severozahodne Istre, ki je bila na ogled v Piranu med 16. 6. 2018 – 25. 2. 2019  in je nato gostovala še v Mestnem muzeju Umag (2019) in v Mestnem muzeju Zagreb (2020).
Sedaj si ga lahko ogledate v spodnjih prostorih osrednje muzejske stavbe, kjer ima ustrezne pogoje hrambe.

Konserviranje - restavriranje: Ajda Purger, višja konservatorka-restavratorka, maj - junij 2018

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.