Preskočite na vsebino

Keramična pipica iz 19. stoletja

Keramično pipico (PN 1015), s katero so v preteklosti kadili tobak, so arheologi našli med podvodnimi izkopavanji na območju Fizin v letu 2018.

Za vse predmete, ki so bili najdeni pod vodo, je zelo pomembno, da jih najprej razsolimo in tako preprečimo propad predmeta. Pipico smo skupaj z drugimi najdbami razsoljevali z namakanjem v vodi in merjenjem njene prevodnosti. Vodo smo morali velikokrat zamenjati, dokler predmeti niso bili temeljito razsoljeni.

Nato je sledil postopek čiščenja s parnim čistilcem, ki je posebej prirejen za konserviranje-restavriranje. Paro moramo uporabljati previdno in pod nizkim pritiskom, da ne bi poškodovali originalne površine. Odstraniti je bilo treba alge, ostanke mulja in nekaj kalcitnih oblog v notranjosti pipice, pri čemer smo si pomagali tudi z drobnim orodjem.

Očiščeni in osušeni predmet smo utrdili na prelomih in ga pred dopolnjevanjem zaščitili s posebnim premazom, ki je lahko odstranljiv in je za predmet varen. Sledila je izdelava kalupa in dopolnjevanje manjkajočega dela ter njegova retuša. Ta mora biti ob bližnjem pogledu prepoznavna, da lahko razberemo, kaj se je s predmetom dogajalo v preteklosti, vendar ne sme motiti pogleda in razumevanja predmeta kot celote.

 

Konservirana - restavrirana pipica bo na ogled na razstavi »Skrivnosti Fizin«.

 

Konserviranje - restavriranje: Ajda Purger, višja konservatorka-restavratorka, december 2020

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.