Preskočite na vsebino

Z barko v Trst

Pomorstvo v Piranu, Izoli in Kopru ter gospodarska vloga severozahodne Istre v odnosu do Trsta (1850¬1918)

 

Nadja Terčon

 

Delo z naslovom »Pomorstvo v Piranu, Izoli in Kopru ter gospodarska vloga severozahodne Istre v odnosu do Trsta (1850¬1918)« prinaša nova znanstveno raziskovalna spoznanja na področju zgodovine pomorstva in zgodovine Istre za čas 2. pol. 19. stoletja. Avtorica Nadja Terčon je na podlagi dolgoletnih raziskav arhivskih virov in študiju izbrane literature pokazala, kakšna je bila vloga zahodnoistrskih obalnih mest Kopra, Izole in Pirana v odnosu do glavnega avstrijskega državnega pristanišča Trsta. Z namernim širokim izborom literature je na enem mestu tudi prvič pripravila neke vrste bibliografijo del, ki obravnavajo istrsko gospodarstvo v 19. stoletju in ki za razliko od marsikatere druge že objavljene bibliografije, razen redkih izjem seveda, ne upošteva zgolj zgodovinskih del, temveč tudi etnološke in arheološke, po stroki muzeološke.


Naloga je razdeljena na tri poglavja, od katerih je zgodovinopisno najbolj izvirno tretje, namenjeno pomorskim dejavnostim in pristaniškemu prometu v Piranu, Izoli in Kopru. V prvem se je avtorica dotaknila upravne ureditve Istre iz Avstrijskega primorja, v drugem pa je prikazala istrsko gospodarstvo kot del gospodarstva Habsburške monarhije in teze iz literature jasno potrdila z arhivskimi viri.

 

Izdali: Univerza na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče, Zgodovinsko društvo za južno Primorsko, Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran, Koper, 2004,(Knjižnica Annales Majora; knjiga je v slovenščini, povzetek v italijanskem in angleškem jeziku)

 

 

Celotno besedilo magistrske naloge Nadje Terčon »PRISTANIŠKI PROMET V SLOVENSKI ISTRI (1850-1918)«, Ljubljana, 2003, na podlagi katere je nastala knjiga »Z BARKO V TRST« je dostopno na tej povezavi:

PRISTANIŠKI PROMET V SLOVENSKI ISTRI (1850-1918) (klikni tukaj)

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.