Preskočite na vsebino

Rex – Mit iz plitvine

Od blišča do propada v obujeni spomin

 

Avtorji: dr. Nadja Terčon, Franco Juri, Bogdana Marinac, Snježana Karinja
Gostujoči avtorji: Mitja Lamut, dr. Andrej Gaspari, Ljubomir Radić, Daniel Germek
Novinarsko pero: Tomo Šajn, Claudia Raspolič, Dean Jelačin, Boris Šuligoj, Edvard Žitnik, Lea Širok, Mirjana Cerin,
Zakladnica spominov: Lorenzo Borrelli, Flavio Testi, Maurizio Eliseo, Italo Dellore, Rudi Pavlič, Slavko Franca, Stanko Ivančič, Tina Zajić
Urednica: dr. Nadja Terčon
Oblikovanje: Mateja Tomažinčič
Jezikovni pregled: Katarina Mahnič, Franco Juri (it.), Aleksandra Bugar (hr.)
Prevodi: Ivan Marković (it.), Luka Hauptman (angl.), Snježana Karinja (hr., slo.), Nadja Terčon in Franco Juri (slo.)

 

Prva monografija o ladji Rex v slovenskem jeziku s povzetki v slovenščini, italijanščini, angleščini in hrvaščini, barvna, 303 strani.

 

Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran je, v sodelovanju s številnimi strokovnjaki, poznavalci pomorske zgodovine, zbiratelji in pričevalci iz Slovenije, Italije in Hrvaške, pripravil in izdal celostno monografijo o ladji Rex. Življenjska zgodba velike italijanske luksuzne potniške ladja, v kateri so se zlili tedanji dosežki ladjedelstva in arhitekture ter razkošnost bivanja, že ves povojni čas vzbuja zanimanje domače in tuje javnosti, posameznikov, društev in ustanov. O Rexu zbirajo informacije in predmete z njega, postavljajo internetne strani in razstave, snemajo televizijske oddaje in filme, pišejo pesmi, izdajajo knjige in članke. Ustvaril se je mit o Rexu. Ostanki ladje Rex, ki še danes ležijo na morskem dnu med Izolo in Koprom, so vpisani v slovenski Register kulturne dediščine z evidenčno številko 21615.

 

V knjigi je predstavljena trislojna zgodba ladje Rex. V prvem delu sta  ob zgodovinskem in političnem kontekstu Rexovega mita prikazana veličastna gradnja ladje v genovski ladjedelnici Ansaldo za ladijsko družbo Navigazione Generale Italiana ter   ladja v času svojega blišča, ko je bila največja, najmogočnejša in najhitrejša.  Drugi del  prikazuje  njen propad: od zadnje plovbe do trenutka, ko je nasedla med Izolo in Koprom, kjer so jo pokončale rakete britanskega letalstva.  Posebna pozornost je namenjena  povojnemu obdobju in razrezu ladje za staro železo,  medtem ko je v tretjem delu predstavljen  ohranjeni in obujeni spomin nanjo. 
Spomin na znamenito italijansko čezoceanko Rex, ki je med drugo svetovno vojno nasedla med Izolo in Koprom, kjer so jo pokončale rakete britanskega letalstva, ostaja zasidran tudi v kolektivnem spominu naših krajev in ljudi.
 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.