Preskočite na vsebino

Parniki Jadrana na razglednicah

Mitja Lamut:

 

Rdeča nit knjige Parniki Jadrana na razglednicah Mitje Lamuta, odvetnika in zbiratelja iz Ljubljane ter ljubitelja morja, so razglednice z motivom jadranskega parnika. Razglednice, ki so svojevrsten dokument nekega časa, kraja in dogajanja in ki imajo danes veliko zgodovinsko vrednost, so v knjigi predstavljene kronološko po letih izdelave, predelave ali preimenovanja ladje. Sistematično je izbral razglednice s podobami parnikov z vzhodnega dela Jadranskega morja, ki kažejo zgodovinski razvoj in dogodke ter politične in gospodarske spremembe na obravnavanem območju. S pomočjo razglednice je ustvaril zgodbo ladij in jih umestil v čas in prostor.


V knjigi so prikazani večinoma potniško-tovorni parniki z vzhodne obale Jadrana od Bara do Trsta, od njihovih začetkov sredi 19. stoletja do konca druge svetovne vojne in še malo čez. To je bilo obdobje razcveta parne plovbe, ko je bil tudi potniški promet na morju na vrhuncu. Prek razglednic je bralcem  prikazano obdobje ladjarjev in njihovih parnikov na območju vzhodne obale Jadrana od Trsta do Dubrovnika in Kotorja. Teritorialno se sicer glavnina vsebine nanaša na današnji hrvaški del, vendar se tudi današnjemu slovenskemu območju in delu ob Trstu avtor ne izogne. V uvodnem delu avtor poda kratek pregled formiranja potniške parne plovbe, čemur sledi strnjen pregled zgodovine in pomorstva na Jadranskem morju.
Ob tem pa je avtor postavil v ospredje povezavo razvoja razglednic z razvojem potniško-poštne plovbe, ladij in pomorskega prometa. Ladjarji so tiskali razglednice v propagandne in komercialne namene, postale so propagandni material za različno blago in storitve tudi v ladijskem prometu. Tedanjo razglednico lahko razumemo kot člen v tržni propagandi, kjer je prednjačil Avstrijski Lloyd, ki je izdajal uradne propagandne razglednice in za to najemal najpomembnejše umetnike tistega časa. Lamut objavlja podatke, pomembne tudi za območje današnje Slovenske Istre in Trsta. V današnjem slovenskem delu Istre je vodilno vlogo igrala ladijska družba Istria–Trieste.


Lamutova razglednica je zanimiv dvojni vir. Njeno lice kaže ladjo, ki reže morske valove ali mirno pristaja v pristanišču. Njeno hrbtišče pa je včasih morda še bolj zanimivo, saj je tam v drobcih prikazana marsikatera človeška usoda. Pozorni bralec obeh Lamutovih knjig namreč zelo hitro lahko ugotovi strukturo potnikov na teh manjših jadranskih parnikih, v nasprotju z velikimi luksuznimi ladjami, ki jih je predstavil v prvi knjigi.

 

Cena: 43,00 €

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.