Preskočite na vsebino

Marcel Blažina in umetnost ladijskega modelarstva

(Razstava, Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran, 21. 6. 2015 – 15. 2. 2015)

 

dr. Nadja Terčon in Bogdana Marinac

 

Avtorici razstave in publikacije dr. Nadja Terčon in Bogdana Marinac sta projekt izpeljali v tesnem sodelovanju z oblikovalko Matejo Tomažinčič ter projektno strokovno ekipo, ki so jo sestavljali direktor Pomorskega muzeja Franco Juri, projektna sodelavka Vesna Zorko, strokovni sodelavec dr. Flavio Bonin, fotograf Luka Kaše, lektor dr. Igor Presl, prevajalec Ivan Marković. Za pripravo izbranih eksponatov je poskrbela Leonora Kortnik. Tehnična dela sta v celoti izpeljala Leonora Kortnik in Marko Goljuf s pomočjo Leana Vinkoviča in Luane Kozlovič. Razstavne tiskovine  so bile v izvedbi  Vlaste Lesjak / Repropoint Izola. Posebej velja omeniti sodelovanje z mlado izolsko oblikovalko Matejo Tomažinčič, vnukinjo Marcela Blažine, ki je oblikovala celostno podobo celotnega projekta in za publikacijo dala tudi svoj prispevek. Prav njen odnos do »Marčelove« zapuščine (tako je klicala svojega dedka) je lahko zgled mladim, da je mogoče na različne načine ohranjati tradicijo svojih prednikov in družine in jo tudi popularizirati. 


Razstava in publikacija ne govorita le o vrhunskem modelarju in njegovih ladijskih modelih, temveč tudi o pomorščaku, partizanu in delavcu, ki je živel v krajih ob morju, kjer so stoletja sobivali različni narodi. Govori o zgodovini Tržaškega primorja in Istre ter o ljudeh, ki so tam živeli. Govori o vplivu zgodovinskega dogajanja na življenje posameznika. Blažinovi modeli pa pričajo tudi o človeku, ki je svojo ustvarjalnost utemeljil na doslednem razumevanju družbenega in zgodovinskega dogajanja, v katerem je bil tudi sam eden izmed nepogrešljivih akterjev. Kot številni drugi Primorci in Istrani, ki so živeli v 1. polovici 20. stoletja, je tudi Marcel Blažina občutili politične, gospodarske in življenjske razmere pod različnimi režimi in političnimi ureditvami, posledice različnih ideologij, spreminjanja meja in vojn. Z razstavo in publikacijo, ki obravnavata »enega izmed nas«, smo želeli zainteresirani javnosti povedati, da tudi »majhni ljudje«, »navadni ljudje«, ki so bili in smo danes sestavni del neke družbe v nekem času in prostoru, postajamo del zgodovine in s tem vsak po svoje zanimiv vir podatkov.


Skozi dokumente, slike, fotografije in predmete so tako predstavljeni življenjski nazori, vrednote ter želje in ljubezen do dela Marcela Blažine, ki so se izoblikovali skozi njegovo življenjsko pot. Preteklost je vplivala na njegovo delo v zrelih letih in na njegov največji konjiček – modelarstvo – v katerem je bil cenjen mojster in ki je postalo njegovo življenjsko poslanstvo. Kot kreativen in iznajdljiv mojster je v svoji modelarski delavnici v Izoli v različnih modelarskih tehnikah ustvaril svoje miniaturne ladijske mojstrovine in pri tem neizmerno užival. Izdeloval je modele ladij iz okolja, v katerem je živel, plovila, ki so zaznamovala njegovo življenjsko pot, ter plovila, ki so se mu zdela pomembna za pomorsko zgodovino širšega okolja in slovenskega naroda. Zato sta tako v publikaciji kot na razstavi ob vsakem modelu in njegovih osnovnih katalognih podatkih podana še »življenjska« zgodba upodobljene ladje. Z njimi se je udeleževal modelarskih tekmovanj po Jugoslaviji in Italiji, kjer je sklepal nova poznanstva in modelarski javnosti predstavljal svoje delo. Številne nagrade, ki jih je prejel na tekmovanjih, so njegovo voljo do dela le še spodbujale. Dodana vrednost razstave pa je bila zlasti v tem, da nam je uspelo zbrati in na enem mestu predstaviti večinski delež Blažinove pomorske zapuščine, ki pa je danes pri različnih lastnikih v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem.  
 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.