Preskočite na vsebino

Ladijske polene

Duška Žitko

 

V knjigi so  predstavljene ladijske polene, lesene skulpture, ki so tisočletja krasile premce ladij.

 

Na večjih in prestižnejših ladjah so polene upodabljale lastnike ladij ali kapitane pa like iz bogate pomorske mitologije ter ženske figure kot personifikacije raznih zgodovinskih dogodkov, naravnih pojavov ipd. Pogosto so simbolizirale oz. ilustrirale ime ladje ali pa imele obliko grba, orožja in kakega drugega predmeta, ki se je nanašal na namembnost ladje, njeno ime ali njenega lastnika.

 

Izčrpen pregled najslavnejših in najlepših ladijskih polen skozi dolga tisočletja pomorstva so največji pomorski muzeji v Evropi in svetu že opravili. Med polenami, ki so v številnih publikacijah razvrščene kronološko in ikonografsko, najdemo številne analogije s polenami, ki jih hranita na slovenski obali Pomorski muzej »Sergej Mašera« v Piranu in Pokrajinski muzej v Kopru. Primerki naših, žal maloštevilnih polen v ničemer ne zaostajajo za znanimi primerki, nasprotno, nekatere so celo lepše.

 

Izdal in založil: Pomorski muzej-Museo del mare »Sergej Mašera« Piran-Pirano (knjiga je v slovenščini in italijanščini, povzetek v angleškem jeziku)

 

Cena: 3,00 €

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.