Preskočite na vsebino

Gorelo je morje

Sergej Mašera

Knjiga dr. Nadje Terčon »GORELO JE MORJE« govori o Sergeju Mašeri (11. 5. 1912-17. 4. 1941), mornariškem častniku, poročniku bojne ladje, narodnem heroju in prejemniku partizanske spomenice, ki se je v slovensko in svetovno pomorsko zgodovino vpisal s svojim junaškim dejanjem, ki je dvigovalo moralo med vojaki, imelo ugled doma in v tujini in ki je bilo, ker je bilo storjeno v skladu z mednarodno vojaško etiko, razumljeno kot velik podvig junaštva in žrtvovanja. 17. aprila 1941 je po kapitulaciji jugoslovanske vojske skupaj s poročnikom bojne ladje Milanom Spasićem v Boki Kotorski miniral rušilec Zagreb in na njem izgubil življenje.


Sergej Mašera se je rodil v Gorici, korenine Mašerovih pa so na Kobariškem. Maja 1915 se je družina sredi vojne vihre umaknila iz Gorice. Po končani vojni in po razpadu Avstro-Ogrske se Mašerovi zaradi spremenjenih političnih razmer in svetovnega nazora ter jasno izraženega slovenstva očeta Franca niso več vrnili v Gorico, temveč so se ustalili v Ljubljani. Sergej je v Ljubljani najprej končal osnovno šolo, nato pa še realno gimnazijo. Po opravljeni maturi se je vpisal na Vojno pomorsko akademijo v Dubrovniku, kjer se je od njene ustanovitve leta 1923 dalje izobraževal oficirski kader jugoslovanske vojne mornarice. Leta 1932 je diplomiral in oficirsko kariero začel kot poročnik korvete najprej na zastareli torpedovki T5, potem pa na ladji Sitnica. Privlačilo ga je topništvo, zato se je specializiral v artilerijski stroki. Opravil je »famozni 3. artilerijski kurz« – topniški tečaj v Meljinah v Boki Kotorski, »ki je znal več kot profesorji«, in ga zaključil leta 1934… 

 

 

Utrinki iz knjige (klikni tukaj)

 

Več o njegovi zanimivi življenjski zgodbi in dogajanju lahko preberete v knjigi.

 

Izdal in založil: Pomorski muzej-Museo del mare »Sergej Mašera« Piran-Pirano, 2017 (knjiga je v slovenščini, povzetek in podnapisi k slikam so v slovenskem, italijanskem, angleškem in hrvaškem jeziku)

 

Cena: 17,00 €

 

 

Povezava do dokumentarnega filma o poročniku bojne ladje Sergeju Mašeri (avtor Radovan Čok, 2015) iz serije Pozabljeni Slovenci. (klikni tukaj)

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.