Preskočite na vsebino

Povzetek iz dogodka Solinarska kulinarika in odprtje fotografske razstave Janez Korošin: Soline

Dogodek se je pričel z uvodnimi pozdravi organizatorjev Veronike Bjelica iz Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, Lee Škerlič iz Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Piran in Fulvie Zudič iz Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran.

Sledila je predstavitev priprave t.i. zelenjavne mineštre. Iz sezonske zelenjave iz svoje domačega vrta, jo je pripravila Rozana Bonin.

 

V nadaljevanju so si obiskovalci lahko ogledali fotografsko razstavo Janeza Korošina: Soline. Razstava prikazuje del fotografij, ki jih je fotograf Janez Korošin posnel v Sečoveljskih solinah leta 1974 s s fotografskim aparatom Asahi Pentax SPF in objektivoma TAKUMAR 1:1.8/55 in 1:3.5/24. Janez Korošin se s fotografijo ukvarja že vse od svojega sedemnajstega leta in je deloval v okviru različnih fotografskih društev, med drugim v Fotogrupi Šolt Ljubljana.

 

Sodeloval je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini ter za svoje delo prejel številne nagrade, med drugim mu je Fotozveza Jugoslavije leta 1977 podelila naslov mojster fotografije, leta 1996 pa ga je Fotografska zveza Slovenije počastila s priznanjem Janeza Puharja za življenjsko delo v fotografiji. V začetku leta 2025 je razstavljal v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije ter muzejski fototeki nato v trajno hrambo prodal velik del svojih del.

 

Sklop razstavljenih krajinskih in detajlnih fotografij posameznih stavb, solnih polj in drugih solinskih elementov je pomemben vizualni dokument stanja opuščenih Fontanigg v 70. letih prejšnjega stoletja in obsega solinska območja kanalov Giassi in Picchetto z značilnimi odcepi – t. i. »cavanami«.

 

Razstavo so odprli Veronika Bjelica iz Pomorskega muzeja Piran in Matjaž Kljun iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije skupaj z avtorjem fotografij Janezom Korošinom, ki bo avgusta dosegel častitljivih 90 let. G. Janez je poudaril, da je predel solin fotografiral v jesenskem času, saj samo takratna svetloba omogoča doseganje efektov, ki jih je dosegal pri razstavljenih fotografijah. S fotografijo se še vedno aktivno ukvarja in ponosno pove, da ni nikoli prestopil v svet digitalne fotografije.

 

Obiskovalci so si lahko nato ogledi muzejske zbirke ter sodelovali v igranju tradicionalnih otroških in družabnih iger, ki jih je za vse generacije pripravila etnografska skupina “La Famea dei salineri”.

 

Nato je sledila še degustacija različnih vrst minešter: zelenjavna, fižolova s testeninami in bobiči. Poleg tega so obiskovalci lahko poizkusili še dve sladici t.i. busolai in zaletti.

 

Naslednje srečanje s Solinarsko kulinariko bo 23.8.2025 v okviru praznika Sv. Jerneja na Leri v Sečoveljskih solinah– vljudno vabljeni!

 

 

Solinarska kulinarika 2025 nastaja v skupni organizaciji in sodelovanju:


Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Piran s Skupnostjo Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, upravljalcem Krajinskega parka

 

Sečoveljske soline, podjetjem Soline d.o.o., etnografske skupine Solinarska družina, Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, Združenjem Muzofil in drugimi.

 

Fotografije: Omar Palaković

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.