Preskočite na vsebino

Solinarska kulinarika - divje rastline

V sredo, 21. maja 2025, je v Muzeju solinarstva v Fontaniggah v Krajinskem parku Sečoveljske soline potekal prvi letošnji dogodek v okviru projekta Solinarska kulinarika. Projekt, ki že šesto leto zapored povezuje naravno in kulturno dediščino solin, je namenjen predvsem ozaveščanju o pomenu ohranjanja tega edinstvenega prostora ter bogate solinarske dediščine.

 

Dogajanje se je pričelo na vhodu v Fontanigge, kjer je udeležence pozdravila naravovarstvena nadzornica Krajinskega parka Sečoveljske soline Katja Mihalič in jih vodila do muzeja. Med sprehodom so se obiskovalci seznanili z značilnimi rastlinskimi in živalskimi vrstami solinskega okolja.

 

Sledili so pozdravni nagovori organizatorjev iz Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Piran, Skupnosti Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran, Znanstveno raziskovalnega središča Koper in Krajinskega parka Sečoveljske soline. Dogodek so s toplimi besedami uvedli Veronika Bjelica, Lea Škerlič, Fulvia Zudič, Maja Bjelica in Katja Mihalič.

 

Obiskovalci so si nato pod vodstvom Lee Grbec ogledali muzejsko zbirko, se preizkusili v igranju tradicionalnih otroških in družabnih iger, ki jih je pripravila etnografska skupina “La Famea dei salineri” ter se udeležili delavnice izdelovanja zeliščne soli, ki jo je pripravila kustosinja Pomorskega muzeja Piran.

 

Dogodek je spremljala tudi razstava akvarelov na temo solin, ki so jih ustvarili člani likovne skupine Skupnosti Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran pod vodstvom Nade Dellore.

 

Za zaključek je Maria Grazia Benussi predstavila izbor užitnih divjih zelišč ter opozorila na njihove strupene dvojnice. Zaključek dneva je bil obarvan s prijetnim druženjem ob pogostitvi, ki sta jo pripravili ravno Maria Grazia Benussi in Fulvia Zudič.

 

 

Dogodek je znova poudaril, kako dragocen je lahko preplet kulturnih, naravnih in kulinaričnih vsebin pri ozaveščanju o pomenu varovanja solinarske dediščine.

 

 

Naslednje srečanje v Muzeju solinarstva v Fontaniggah v Krajinskem parku Sečoveljske soline bo 18.6.2025 ob 18. uri – vljudno vabljeni!

 

 

Solinarska kulinarika 2025 nastaja v skupni organizaciji in sodelovanju:
Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Piran s Skupnostjo Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, upravljalcem Krajinskega parka Sečoveljske soline, podjetjem Soline d.o.o., etnografske skupine Solinarska družina, Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, Združenjem Muzofil in drugimi …

 

 

Foto in video: Omar Palakovič in Fulvia Zudič

 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.