Preskočite na vsebino

Piranski svetilnik - 500 svetilnikov povezanih prek radijskih valov

Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran je med 16. in 19. avgustom 2024 z veseljem in ponosom gostil radioamaterje v svoji novi dislocirani enoti, v prostorih nekdanjega svetilničarjevega bivališča, kjer je na ogled razstava o Piranskem svetilniku.

 

Radioamaterji, udeleženci 24. srečanja ILLW (International Lighthouse and Lightship Weekend) so se  tudi tokrat s Piranskega svetilnika prek radijskih postaj, povezali  z drugimi radioamaterji na 499 svetilnikih na vseh morjih in celinah. Vsakemu udeleženemu svetilniku je dodeljena identifikacijska oznaka. Piranski svetilnik ima oznako SI-0001. Akcija, ki že 24 let tradicionalno poteka tretji teden v avgustu, je mednarodno zelo prepoznavna. Predstavlja poklon vsem svetilničarjem, pomorščakom in drugim, ki so uporabljali in večkrat tudi danes, v digitaliziranem svetu, za komunikacijo uporabljajo radijske valove.
Takšno povezovanje prispeva k ohranjanju izjemne tehnične in nesnovne dediščine, ki se tudi danes, zlasti ob nesrečah, izkazuje kot učinkovita alternativa pogosto odpovedanim digitalnim povezavam.  Tudi v času bivanja in delovanja radioamaterjev, je bilo mogoče svetilnik in razstavo obiskati po rednem urniku ter se seznaniti z mednarodnim projektom ILLW.

 

Radioamaterje so v nedeljo na svetilniku obiskale tudi članice VVP (Voga Veneta Piran), ki deluje v okviru Skupnosti Italijanov Piran. Muzejska svetnica Duška Žitko je goste seznanila z vsebinami razstave, medtem ko so radioamaterji prikazali delovanje radijske postaje in vzpostavili povezavo z oddaljenim radijskim sprejemnikom na svetilniku v Braziliji!

 

https://illw.net/

 

Foto: 
- S53RA
- Duška Žitko
- Sara Mušič Žetko
- Sandra Loboda

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.