Preskočite na vsebino

Solinarska kulinarika 2024 – Današnji solinarji in njihova malica

V sredo, 26.6.2024, je v Muzeju solinarstva v Fontaniggah v Krajinskem parku Sečoveljske soline potekal drugi letošnji dogodek projekta Solinarska kulinarika.


V letu 2024, ko so Dnevi evropske kulturne dediščine posvečeni dediščini kulturnih poti, mreženju in povezav, poteka že peta izvedba projekta Solinarska kulinarika. Projekt je poleg spoznavanja kulturne krajine solin, solinarskih veščin in življenja osredinjen na preučevanju, predstavitvi in pripravi jedi, povezanih s kulturo bivanja in dela v solinah.

 

Dogodek se je pričel z uvodnimi pozdravi organizatorjev iz Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, Zavoda za varstvo kulturne dediščine OE Piran in Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Piran s Skupnostjo Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran: Ajde Purger, Matjaža Kljuna in Giorgine Rebol.

Nato so si udeleženci ogledali muzejsko zbirko ter se preizkusili v igranju tradicionalnih otroških in družabnih iger, ki jih je pripravila etnografska skupina “La Famea dei salineri”. Otroci so eksperimentirali in ustvarjali z odtiskovanjem raznovrstnih predmetov iz narave na papir, nastale grafike so nato še dopolnili s slikanjem.

Dr. Maja Bjelica, raziskovalka Znanstveno-raziskovalnega središča Koper in solinarka Združenja Muzofil, je vodila pogovor o solinarstvu s tremi sodobnimi solinarji, zaposlenimi na Leri. Med drugim so razmišljali o pomenu solinarstva, o njim najtežjih in najljubših opravilih.

Sledilo je druženje ob hrani in pijači, kjer smo tokrat združili primer tradicionalne solinarske malice – marende, ki jo je pripravila gospa Anita Dessardo, ter malice sodobnih solinarjev, ki jo je pripravila dr. Maja Bjelica.

Kljub sprva slabi vremenski napovedi nam je vreme prizaneslo in tako smo v čarobnem okolju Sečoveljskih solin preživeli čudovit večer ob zanimivih pogovorih, dobri hrani in pijači.

 

Naslednje srečanje v Muzeju solinarstva v Fontaniggah v Krajinskem parku Sečoveljske soline bo 24.7.2024 ob 18. uri – vljudno vabljeni!

 

Solinarska kulinarika 2024 nastaja v skupni organizaciji in sodelovanju:
Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Piran s Skupnostjo Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, upravljalcem Krajinskega parka Sečoveljske soline, podjetjem Soline d.o.o., etnografske skupine Solinarska družina, Župnijo Sečovlje, Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, Združenjem Muzofil, Slovenskim konservatorskim društvom in drugimi …


 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.