Preskočite na vsebino

Solinarska kulinarika 2024 – O kruhu


V sredo, 29.5.2024, je v Muzeju solinarstva v Fontaniggah v Krajinskem parku Sečoveljske soline potekal prvi letošnji dogodek projekta Solinarska kulinarika.

 

V letu 2024, ko so Dnevi evropske kulturne dediščine posvečeni dediščini kulturnih poti, mreženju in povezav, poteka že peta izvedba projekta Solinarska kulinarika. Projekt je poleg spoznavanja kulturne krajine solin, solinarskih veščin in življenja osredinjen na preučevanje, predstavitev in pripravo jedi, povezanih s kulturo bivanja in dela v solinah.

 

Dogodek se je pričel z uvodnimi nagovori organizatorjev iz Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije OE Piran in Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Piran s Skupnostjo Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran: Ajde Purger, Matjaža Kljuna in  Giorgine Rebol.

 

Muzejski svetnik dr. Flavio Bonin je izjemno zanimivo predaval o zgodovini solin in uporabi soli s poudarkom na razlikah v prehrani prebivalcev naših krajev nekoč in danes. Opozoril je tudi na škodljive posledice uporabe kemično močno obdelanih živil in opomnil na mnoge prednosti lokalno pridelane hrane.

 

Temo zdrave in lokalno pridelane hrane pa je nato nadaljevala kuharica Emilija Pavlič, ki je z nami delila svoje znanje o pripravi kruha ter nas navdušila s slastnim domačim kruhom iz solinarske krušne peči.

 

Etnografska skupina »La Famea dei salineri« je predstavila tradicionalne otroške in družabne igre. V slikovitem okolju Sečoveljskih solin smo se družili ob sveže pečenem kruhu, domačem olju, paradižnikovi omaki, soli in vinu ter izvedeli veliko novega.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.