Preskočite na vsebino

Mednarodni simpozij Japonski vezeni paravani: težave pri restavriranju

Od 19. do 21. marca 2024 je v Slovenskem etnografskem muzeju in Pokrajinskem muzeju Celje potekal mednarodni simpozij z delavnico Japonski vezeni paravani: težave pri restavriranju, na katerem je priznani restavrator Howard Sutcliffe, direktor organizacije River Region Costume and Textile Conservation v Arleyu, Alabama, in v Nashvillu, Tennesseeju (ZDA), prikazal postopke restavriranja na japonskem paravanu iz zapuščine velikega admirala Antona Hausa (1851–1917), ki ga hrani Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran,. 

 

Pred tem je Howard Sutcliffe z dr. Natašo Vampelj Suhadolnik z Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani obiskal tudi Pomorski muzej Piran, kjer mu je Bogdana Marinac predstavila paravan Antona Hausa, razstavo Kanček vzhodne Azije in stalne razstave. 

 

Simpozij z delavnico je potekal v sklopu projekta Osiroteli predmeti, obravnava vzhodnoazijskih predmetov zunaj organiziranih zbirateljskih praks v Sloveniji, ki ga vodita Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani in Znanstveno-raziskovalno središče Koper, pri njem pa sodelujejo tudi Pokrajinski muzej Celje, Narodni muzej Slovenije in Pomorski muzej Piran. Pri organizaciji delavnice so sodelovali tudi Slovenski etnografski muzej, Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož in Arhiv Republike Slovenije.

 

Na simpoziju so o japonskih vezeninah in paravanih spregovorili poznavalci: Hans Bjarne Thomsen iz Univerze v Zürichu, Katharine Anne Paul iz Muzeja umetnosti Birminghama v Alabami (ZDA) in Nataša Vampelj Suhadolnik s Filozofske fakultete v Ljubljani. Načine restavriranja pa je poleg Howarda Sutcliffa predstavila tudi Juliana Polte iz Univerzitetne knjižnice v Dresdnu.

 

Poznavalci so si ogledali paravane, ki jih hranijo Slovenski etnografski muzej, Pokrajinski muzej Celje, Pomorski muzej Piran in Grad Snežnik, kar je pripeljalo do številih novih spoznanj o izvoru paravanov in o načinih njihovega restavriranja. 

 

Dr. Hans Bjarne Thomsen je v povezavi z Natašo Vampelj Suhadolnik ugotovil, da je avtor slik na svilo na paravanu, ki ga je iz Japonske leta 1902 prinesel veliki admiral Anton Haus, japonski slikar Yamada Ōsai 山田応哉 (1821–1846), ki je obiskoval slikarsko šolo Maruyama-Shijō v Kjotu. Katharine Anne Paul predvideva, da so bile slike, ki prikazujejo štiri letne čase, prvotno namenjene za obešanje na steno, paravan pa je bil izdelan konec 19. stoletja. Čeprav je bil štiridelni paravan, ki ima na eni strani poslikavo na svilo, na drugi pa vezenino na svili,  izdelan za izvoz, so slike in vezenine izdelane zelo kakovostno. 
 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.