Preskočite na vsebino

Predstavitev nove knjige zgodovinarke dr. Darje Mihelič o premožnem Pirančanu

V petek, 16. februarja 2024, je v Infocentru Razstavišča Monfort, v organizaciji Pokrajinskega arhiva Koper, potekala predstavitev nove knjižne izdaje zgodovinarke Darje Mihelič z naslovom Obzorje duhà Istranov zgodnjega novega veka - Popis zapuščine premožnega Pirančana (1599). Knjiga je izšla pri založbi Annales Zgodovinskega društva za južno Primorsko in Inštituta Irris ter prinaša nova spoznanja glede vsakdanjega življenja, premičnin in nepremičnin ter izobrazbe nekaterih uglednih Pirančanov druge polovice 16. stoletja, predvsem gospoda Almeriga Petronija (umrlega leta 1599). 

 

Predstavitev se je po uvodnem nagovoru direktorice arhiva, mag. Nade Čibej, začela z glasbeno točko "L'avertimento" Reynalda Hahna s tekstom Pietra Burattija v beneškem narečju (Venezia, chansons en dialecte vénitien, no. 3, 1901), ki sta jo z veliko občutka izvedla Nejka Čuk (vokal) in Martin Meglič (klavir). Knjigo sta predstavila Salvator Žitko v moderatorski vlogi in avtorica Darja Mihelič, med katerima se je razvil zanimiv pogovor.

 

Med številnimi nepremičninami v Piranu in okolici ter zanimivim premičnim inventarjem Almeriga Petronija, med katerim se najdejo lira, lutnja, violina, šivalni pribor, ptičji kletki in ovratnica za psa, pa tudi plesna palica, ogrevalnik za noge, pokvarjena budilka in mizica za pikolo, zbuja pozornost knjižnica s 366 enotami. Med njimi so klasična leposlovna dela ter knjige s področja teologije, filozofije (tudi prepovedan Erazem Rotterdamski), prava in jezikoslovja, veliko pa je medicinskih in farmacevtskih del.

 

Avtorica je skozi  predavanje opozorila na kar nekaj zanimivosti in predstavila recept za ribjo torto. Knjiga je sicer sestavljena iz uvodnega orisa zgodovinskega obdobja in knjižnic, predstavitve družine Petronio, analize popisanega inventarja, vsebine knjižnice, zanimivega poskusa rekonstrukcije vsakdanjika Almerigove hčerke, pomagal, faksimil in rokopisov.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.