Preskočite na vsebino

Ladjedelski izzivi obnove Galeba


Na predvečer slovenskega dneva pomorstva, 6. 3. 2024, sta ladjedelska mojstra Odilo Simonit in Federico Lenardon, ki sta s Paolom Skabarjem in Mariom Mallardijem (tudi odličnim violončelistom) v tržiški ladjedelnici Alto Adriatico Custom obnovila muzejsko jadrnico Galeb, donacijo znamenitega koreografskega in baletnega para Pie in Pina Mlakar Pomorskemu muzeju Piran, v Info centru Monfort predstavila podrobnosti zahtevne obnove, ki je Galebu omogočila, da spet varno jadra.

 

Predstavljeni so bili tudi rezultati projekta 3D-skeniranja plovila in risbe Lorenze Fonda, ki dokumentirajo delo v ladjedelnici.

 

Predstavitev procesa obnove Galeba je sestavni del projekta »Muzej na jadra«, ki letos, ob 70. obletnici Pomorskega muzeja, promovira in popularizira kulturno in tehnično dediščino Galeba ter zapuščino Pie in Pina Mlakar. 
Obnova Galeba, – katerega trup je bil po pretehtani odločitvi prekrit s plastjo mahagonija, je potekala v več fazah: odstranjeni so bili stari premazi, očiščene reže med platicami in vanje zalepljene letvice. Mahagonij je bil lepljen v dveh plasteh, na zaključkih so bili zalepljeni kosi iz masivnega lesa. Poškodovane in dotrajane robne letve na krovu so bile zamenjane s podobnimi iz masivnega mahagonijevega lesa. Obnovljeni so bili notranji palubni elementi kabine, kobilica in njena pritrditev na trup ter popravljeno krmilo. Trup jadrnice je bil impregniran, kitan in brušen, na koncu pa premazan z barvo in brezbarvnim lakom. Okovje jambora, ki je, tako kot bum, v celoti izdelan iz masivnega smrekovega lesa, je ostalo izvirno, medtem ko so bile »lande«  (nosilni trakovi pripon jambora) obnovljeni. 

Tridimenzionalna oblika jadrnice za virtualni model je bila pridobljena s "skeniranjem" trupa z laserjem ter natančnimi notranjimi in zunanjimi meritvami. Virtualni model omogoča obisk plovila iz muzeja, ne da bi se na jadrnico vkrcali.

 

Več informacij: https://galeb.info/sl/

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.