Preskočite na vsebino

Predstavitev projekta »Uporaba ladijske tehnologije za trajnostno oskrbo solinarskih hišic«

Predstavitev projekta »Uporaba ladijske tehnologije za trajnostno oskrbo solinarskih hišic«

V sredo, 13. decembra 2023, je v Infocentru Monfort potekala tiskovna konferenca ob predstavitvi projekta »Uporaba ladijske tehnologije za trajnostno oskrbo solinarskih hišic« pod vodstvom Fakultete za pomorstvo in promet (UL FPP).

 

Cilj projekta je bil raziskava možnosti obnove in oživitve solinarskih hišk s sodobnimi trajnostnimi tehnologijami, ob ohranjanju in oživljanju naravne in kulturne dediščine.

 

Kot zunanji partnerji so pri projektu sodelovali študenti različnih fakultet Univerze v Ljubljani tako s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, elektrotehnike, strojništva, pomorstva in prometa kot družbenih ved ter delovni mentorji iz Zavoda za kulturno dediščino Slovenije OE Piran.

 

Študenti so izdelali predloge za konstrukcijo specifičnim razmeram tal prilagojene hišice, raziskali možnost izkoristka moči vetra in sonca za pridobivanje in shranjevanje električne energije ter za pridobivanje toplote in posredno sladke vode, ki jih je predstavil vodja projekta mag. Valter Suban s Fakultete za pomorstvo in promet.

 

Razvil se je konstruktiven pogovor med predstavniki Fakultete za pomorstvo in promet, Pomorskega muzeja Piran in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije OE Piran o trenutnem stanju in vizijah ter sodelovanju v prihodnosti.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.