Preskočite na vsebino

»5 bilijonov čikov« v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran

V Infocentru Monfort je bila od 25. oktobra do 3. decembra 2023 na ogled razstava kulturno ekološkega društva Smetumet z naslovom »5 bilijonov čikov«, ki je skozi oči kreativcev humorno, čisto konkretno, a tudi konceptualno opozarjala na problematiko odpadkov.

Vsako leto namreč velik delež cigaretnih ogorkov konča na obalah in v morju in ker slednje deluje kot velik mešalnik, so ogorki zaradi vsebnosti številnih strupov in plastike zelo problematični, kar je »plastično« predstavila tudi razstava.

 

Prvi del razstave je prikazal tudi nekaj domiselnih rešitev problema, kot so prenosni pepelniki iz recikliranih materialov, prepoved kajenja na plažah (ki je v nekaterih državah že sprejeta) in angažiranje vran pri pobiranju čikov. Na omenjene teme so dijaki Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške  gimnazije Ljubljana (SVŠGUGL) posneli tudi izobraževalni, zabavni filmček in intervju.

 

Na drugem delu razstave so bila predstavljena različna umetniška dela, narejena iz odpadkov izpod rok osmih kreativcev – nekatera tudi v smislu oblikovalskih izdelkov krožne ekonomije: strip, inštalacije, akril na plastiko, pulover iz odpadnih materialov, prigrizek in še kaj.

 

Razstava se je dotaknila tudi širšega vprašanja odnosa do odsluženega materiala, ki je zrcalo vsake družbe in del katerega konča tudi v muzejih. Razstava je doživela odmevno otvoritev s pripovedovanjem raznolikih zgodb o spopadanju z odpadki in tudi lep odziv javnosti ter se zaključila na Ta veseli dan kulture z javnim vodstvom. Pri reševanju okoljske problematike so pomagali tudi učenci dveh lokalnih šol: Center za komunikacijo sluh in govor Portorož in Osnovne šole Cirila Kosmača Piran (skupaj s podružnico Portorož), ki so se udeležili vodenih pogovorov ob ogledu razstave in delavnice, ki jih je spodbudila k razmišljanju o problemu in rešitvah.

 

Za vse, ki so razstavo zamudili, pa smo v Pomorskem muzeju v okviru spletne akcije Naprej v preteklost pripravili video kolaž fotografij in vsebin z razstave ter ga objavili na kanalu YouTube  – vabljeni k ogledu!
 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.