Preskočite na vsebino

Samo morje je vedelo…

V petek, 13. oktobra 2023, je v razstavišču Monfort potekala predstavitev dveh publikacij zbranih prispevkov k slovenski pomorski zgodovini dr. Miroslava Pahorja, zgodovinarja, muzealca ter prvega in dolgoletnega ravnatelja Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran.

Lik in delo Pahorja sta, po uvodnem nagovoru sedanjega direktorja Franca Jurija, predstavila urednika publikacij in avtorja uvodnih člankov, dr. Nadja Terčon (Pomorski muzej Piran) in dr. Aleksander Panjek (Fakulteta za humanistične študije Koper, Univerza na Primorskem, Oddelek za zgodovino). Publikaciji sta, prvič v taki obliki, izšli pri Založbi Univerze na Primorskem.

 

Poudarjena je bila izjemna pomembnost prispevkov avtorja tako za lokalno, slovensko kot tudi širšo zgodovino pomorstva, ribištva, solinarstva ter primorskega zaledja. Hkrati pa je bila poudarjena ključna vloga avtorja pri ohranjanju kulturne dediščine in postavljanju temeljev Pomorskega muzeja Piran.

 

Srečanje, ki je bilo organizirano v poklon dr. Miroslavu Pahorju, je privabilo zavidljivo število obiskovalcev,  med katerimi so bili tako nekdanji sodelavci kot mladi študentje, potomci ter tisti, ki nadaljujejo njegovo delo. Gre za izjemno priznanje in spoštovanje do njegovega življenjskega dela.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.