Preskočite na vsebino

Digitalizacija topografskega zemljevida Pirana iz leta 1889

Ekipa Znanstveno raziskovalnega središča Koper (ZRS), ki vodi tako imenovani živi laboratorij obalnega mesta Piran, je v okviru projekta SCORE naročila digitalizacijo edinstvenega topografskega zemljevida Pirana iz leta 1889: "Pianta della città di Pirano", ki ga hrani Pomorski muzej Piran. 

Zemljevid prikazuje infrastrukturo mesta Piran okoli leta 1889: tloris mesta, vsa grajena območja z oznakami ulic, vključno z legendo takrat najpomembnejših zgradb v Piranu. Posebno zanimivi so nekateri detajli, npr. zaris tlakovanja in mostu na nekdanjem notranjem mandraču, lokacije vodnjakov, ki so bili nekoč v uporabi v Piranu, in javnih pitnikov, ki jih danes skoraj ni več. Prikazuje lokacije vodnjakov s cisternami tudi znotraj zgradb. 

 

Z določanjem lokacij vodnih virov Pirana poskuša ekipa ZRS Koper ozaveščati o pomenu čiste vode in zagotavljanju njene dostopnosti. Končni cilj pa je obnoviti nekatere izmed teh edinstvenih zgodovinskih beneških arhitekturnih biserov. To pomeni, da bi vodnjaki morali skupnosti (spet) zagotavljati svežo vodo za zalivanje vrtov, čiščenje ulic in trgov, in tako nadomestiti uporabo dragocene pitne vode iz pipe. 

 

Zahtevno delo fotografiranja uokvirjenega in s steklom zaščitenega zemljevida je opravil Aleš Rosa. Zemljevid velikosti 159 x 123 cm je moral postaviti tako, da je bil odboj svetlobe od stekla čim manjši, hkrati pa je bilo treba zagotoviti, da je bilo mogoče še vedno razbrati vse podrobnosti na zemljevidu. 

 

Po uspešni digitalizaciji je ekipa ZRS Koper  31. avgusta 2023 digitalni zemljevid predala muzejski svetnici dr. Nadji Terčon in direktorju Pomorskega muzeja Francu Juriju z namenom, da bi se podatki na zemljevidu lažje preučili in da bo zemljevid v prihodnje na ogled javnosti in obiskovalcem Pomorskega muzeja "Sergej Mašera" Piran. 

 

Tako ZRS Koper kot Pomorski muzej Piran  si bosta prizadevala ozaveščati javnost o tovrstnih urbanih vodnjakih, ki so vključeni v grajeno okolje Pirana. Lahko jih obravnavamo kot sonaravne rešitve pri zagotavljanju pitne vode v urbanem okolju. 

 

Več informacij o fotografiranju zemljevida in o živem laboratoriju obalnega mesta Piran najdete na spletnih straneh Znanstvenega raziskovalnega središča Koper:

 

https://www.zrs-kp.si/index.php/score/

 

Znanje o vodnjakih bomo razširili z uporabo aplikacije, ki smo jo razvili skupaj z univerzo iz Dublina. S tem orodjem lahko kdor koli prispeva svoje znanje in vedenje o infrastrukturi Pirana. Platforma omogoča uporabnikom vnos lokacij, fotografij in dodatnih podrobnosti o vodnjakih, cisternah, mestnem zelenju in zgodovinskih prepustnih tlakovcih.

 

https://geosurveys.score-eu-project.eu/map/zgodovinski-vodnjaki/

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.