Preskočite na vsebino

V Muzeju solinarstva je bilo živahno!

Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran, Skupnost Italijanov »Giuseppe Tartini" Piran, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Samoupravna skupnosti italijanske narodnosti Piran, Krajinski park Sečoveljske soline in Župnija Sečovlje že tretje leto izvajajo projekt Solinarska kulinarika. V letošnjem letu smo projekt razširiti in ga prvič predstaviti tudi učencem in učenkam lokalnih osnovnih šol. 7. junija 2022 so nas obiskale učenke in učenci iz Centra za komunikacijo, sluh in govor iz Portoroža. 


Ogledali so si Muzej solinarstva in spoznavali zgodovino, pomen ter delo in življenje v solinah. Sledili sta kulinarično obarvani delavnici. Na prvi so izvedeli zanimivosti o divjih rastlinah in zeliščih, ki se uporabljajo pri kuhanju. Pripravili so svojo mešanico zeliščne soli. Na drugi delavnici, ki je bila posvečena peki kruha, so pripravili kvašeno testo in ga označili s krušnimi žigi, kot so to včasih počeli solinarji in solinarke. Več družin je namreč peklo kruh v isti peči, da ga ne bi pomešali med seboj, so ga označili z žigi, ki so imeli vrezane ali kovane inicialke družine oziroma druge posebne znake. Učenke in učenci so svoj kruh spekli v peči muzejske solinarske hiše. 


S predstavitvijo značilnih jedi želimo prispevati k spoznavanju in ohranjanju še vedno žive, a tudi vse bolj ogrožene solinarske snovne in nesnovne dediščine. V letošnjem letu, so Dnevi evropske kulturne dediščine namenjeni trajnosti, zato smo izpostaviti tudi tiste kulturno dediščinske vsebine, ki zaradi svojih lastnosti nedvomno prispevajo k ekološki in zeleni prihodnosti. Večstoletna obrt solinarstva pa zagotovo predstavlja tudi soodvisen in spoštljiv odnos med človekom in naravo. Prenos tovrstnih znanj in vrednot na mlajše generacije je ključnega pomena za razvoj in za ohranjanje dediščine.
 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.