Preskočite na vsebino

Predstavitev knjige Sava in Jolanda v Notranjskem muzeju v Postojni

Pred polno dvorano gostov smo na dan nekdanjega Dneva mladosti  25. 5. 2022 v Notranjskem muzeju v Postojni predstavili knjigo o prvih dveh slovenskih in jugoslovanskih pomorščakinjah: Postojnčanki (čeprav rojeni v Ilirski Bistrici) Savi Kaluža in Jolandi Gruden (poročeni Mažer) iz Nabrežine. 

 

Tudi tokrat je knjigo predstavila avtorica, dr. Nadja Terčon, medtem ko sta Tamara Kaluža in Alida Mažer,  hčerki pomorščakinj,  z zanimivo  pripovedjo in branjem odlomkov iz dnevnika osvetlili njun lik. Uvodna beseda je pripadla direktorju Pomorskega muzeja, Francu Juriju, ki je spregovoril tudi o pomenu knjige v širšem kontekstu raziskovanja ženskega vprašanja. 

 

Dogodek je organizirala in vodila muzejska svetovalka  Notranjskega muzeja Alenka Čuk, ki je ob koncu večera spregovorila o vlogi in pomenu  prve primorske slovenske povojne gimnazije v Postojni, kjer je bila v  začetnih letih delovanja pomorske šole baza  njenih bodočih dijakov. To gimnazijo sta pred prihodom v Žusterno obiskovali tudi Sava in Jolanda.
 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.