Preskočite na vsebino

Prva nacionalna delavnica projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji - VAZ 2

V Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran je 10. februarja  2022 potekala Prva nacionalna delavnica projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji - VAZ 2 z naslovom Vzhodnoazijski predmeti pomorščakov in ustna zgodovina.

Večinstitucionalni projekt, v okviru katerega bodo tokrat celostno in sistematično obravnavani predmeti iz Vzhodne Azije zunaj ustaljenih zbirateljskih praks v slovenskem prostoru in v katerem bodo imeli posebno mesto tudi predmeti pomorščakov, vodi Oddelek za Azijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani pod vodstvom dr. Nataše Vampelj Suhadolnik. V njem sodelujeta tudi Pokrajinski muzej Celje in Pomorski muzej Piran.

Muzejska svetnica Bogdana Marinac je kot predstavnica Pomorskega muzeja Piran v projektu na delavnici raziskovalkam z Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete najprej predstavila Pomorski muzej Piran in njegovo zbiralno politiko s poudarkom na zbiranju predmetov neevropskega izvora. Nato je predstavila predmete vzhodnoazijskega izvora, ki jih hrani muzej in izvirajo pretežno iz zbirk pomorščakov, ob tem pa tudi pomorščake in njihova srečanja z Vzhodno Azijo.

Po pregledu predmetov, ki je prinesel že prve nove ugotovitve sinologinj in japonologinj, in razdelitvi raziskovalnih nalog je v drugem delu delavnice dr. Maja Veselič predstavila standardizirane postopke zbiranja ustnih zgodovin. Delavnica se je zaključila z načrtovanjem nadaljnjega dela. 

 

Spletna stran Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji na povezavi https://vazcollections.si/

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.