Preskočite na vsebino

Solinarska kulinarika

Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran, Skupnost Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Pomorski muzej -Museo del mare »Sergej Mašera« Piran -Pirano, Krajinski park Sečoveljske soline,  Soline d.o.o., Javni zavod Krajinski park Strunjan in Župnija Sečovlje so pripravili projekt na temo solinarske kulinarike, ki poleg preučevanja in predstavitve vključuje tudi pripravo tradicionalnih solinarskih jedi.

 

 

Predstavitve kulinaričnih veščin bodo potekale na različnih krajih, ki so povezani s solinarsko dediščino: v Piranu, Krajinskem parku Sečoveljske soline - v Muzeju solinarstva v Fontaniggah in na Leri, Krajinskem parku Strunjan, na dvorišču cerkve sv. Jerneja na Seči in v nekdanjem skladišču soli Monfort v Portorožu.

S predstavitvijo solinarske kulinarike in značilnih jedi, ki so bile pomemben del življenja in dela v piranskih solinah, prispevamo k spoznavanju, vrednotenju, varovanju in ohranjanju še žive solinarske dediščine.

Projekt, katerega cilj je varovanje in oživljanje pomembne dediščine našega okolja, je nastal po zaslugi sodelovanja, povezovanja in vzajemnega spoštovanja vseh udeleženih ustanov. Ob zaključku projekta bo izšel kuharski priročnik z recepti tradicionalnih jedi, ki so bile pripravljene na delavnicah.

Sestavni del kulinaričnih delavnic bodo pedagoški in glasbeni programi.

 

V letošnjem letu bomo izvedli naslednje dogodke:

 

1. Nedelja, 26. aprila 2020, Piran, Gledališče Tartini

Predstavitev projekta ob prazniku svetega Jurija, zavetnika Pirana

 

2. Sobota, 16. maja 2020, Krajinski park Sečoveljske soline - Fontanigge, Muzej solinarstva

Na delavnici se bomo seznanili s peko kruha. Pripravili bomo vzhajano testo, vanj vtisnili žig in kruh spekli v krušni peči. 

 

3. Sobota, 30. maja 2020, Strunjan, Krajinski park Strunjan

Priprava artičok v sklopu praznika artičok v Strunjanu.

SPREMEMBA:

Drugi dogodek v sklopu projekta Solinarska kulinarika bo izveden virtualno. Gianfranco Giassi in Marija Mahnič iz izletniške kmetije Giassi Strunjan bosta v videoprispevku prikazala pripravo artičok, kot so jih delali včasih.

Prispevek si bo moč ogledati na naši spletni strani.

 

4. Sobota, 13. junija 2020, Krajinski park Sečoveljske soline -  Fontanigge, Muzej solinarstva

Priprava tradicionalnih beneških domačih testenin »bigolov« .

 

5. Nedelja, 30. avgusta 2020, Seča, dvorišče ob cerkvi sv. Jerneja

Predstavitev projekta in priprava tradicionalne jedi »sardele na šavor« (sardele v marinadi) in sardele v soli. Predstavitev bo potekala v sklopu praznika sv. Jerneja, ki ga organizira Župnija Sečovlje.

 

6. Petek, 18. septembra 2020, Krajinski park Sečoveljske soline - Lera

V sodelovanju z lokalnimi pridelovalci bomo predstavili in pripravili tradicionalno mineštro »bobiči«. 

 

7. Sobota, 3.oktobra 2020, Portorož, skladišče soli Monfort

Zaključek in predstavitev projekta v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine 2020.

 

Leta 2021 bodo Dnevi evropske kulturne dediščine posvečeni gastronomiji pod naslovom »Gastronomska dediščina za vse«. Ob tej priložnosti bomo predstavili projekt in izdali knjižico receptov.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.