Preskočite na vsebino

Predavanje ddr. Verene Vidrih Perko »Muzeologija: historično konceptualna vprašanja«

Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran in Slovensko muzejsko društvo sta v ponedeljek, 2.3. 2020, v Info centru Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, v nekdanjem skladišču soli Monfort, organizirala predavanje ugledne arheologinje in muzeologinje ddr. Verene Vidrih Perko MUZEOLOGIJA: HISTORIČNO KONCEPTUALNA VPRAŠANJA – ALI SE TEORIJA TIČE NAŠEGA VSAKDANJEGA MUZEJSKEGA DELA?


Udeleženci smo imeli izredno priložnost poglobiti svoje znanje o muzeologiji, zgodovini razvoja muzeološke znanosti, definicijah in oblikah organiziranega ter institucionaliziranega človeškega delovanja (pretežno muzejev) in pomena prenosa teorije v prakso. Slišali smo o osnovnih elementih, ki določajo muzejski predmet in muzealnost, večpomenskosti muzejskih predmetov, ustvarjanju znanja v luči muzeologije in njegovi razčlenitvi, o odnosu med temeljnimi znanostmi in muzeologiji, o formatiziranem in kontekstualiziranem znanju, o področjih, ki sodijo v domeno muzeoloških raziskav, o znanju, ki je stvar muzeologije… Na svoj hudomušni, preprosti, pregledni in navdihujoči način je pritegnila pozornost tudi tistih udeležencev, ki so se prej le bežno srečali s teorijo muzeologije. Poudarila je, da muzeologija ni veda o muzejih, tako kot tudi medicina ni znanost o bolnišnicah. 
Kaj torej je muzeologija? Več o tem boste lahko prebrali v slovenski izdaji knjige hrvaškega muzeologa Iva Maroeviča, ki jo je prevedla in priredila ddr. Verena Vidrih Perko. Izšla bo predvidoma jeseni v založništvu Slovenskega muzejskega društva.


Vsem, ki ste zamudili to odlično predavanje, priporočamo, da ob naslednji priložnosti tega ne zamudite. 
 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.