Preskočite na vsebino

ARHIV DOGODKOV 2018

KULTURNA DEDIŠČINA: V MONFORTU O SKLADIŠČIH IN PREVAŽANJU SOLI


4. 6. 2018 je Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran, v sklopu evropskega projekta YouInHerit (Interreg Srednja Europa), predstavil nove trojezične interpretacijske table na pročelju nekdanjega skladišča soli Monfort v Portorožu. Table bodo mimoidoče sprehajalce obveščale in ozaveščale o zgodovini in pomenu skladišč soli, kot pomembnega dela naše kulturne dediščine ter o nekdanjem prevažanju soli po morju iz solin do skladišč.


Table so del širšega projekta – inovativne razstave o skladiščih soli. Pripravlja ga ekipa mladih raziskovalcev in ustvarjalcev, ki pod mentorstvom dr. Flavia Bonina iz Pomorskega muzeja Piran, proučujejo snov po arhivih, pridobivajo dostopne podatke, jih oblikujejo in jih prvič posredujejo javnosti. Interpretacijske table pomenijo tudi pomembno pridobitev za kakovostni razvoj kulturnega turizma v Občini Piran.

 

Galerija

 

 


PREDSTAVITEV NOVE ZNAMKE IZ SERIJE SLOVENSKE LADJE


Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran je v sodelovanju z drugimi slovenskimi institucijami dne 25. maja v Muzeju novejše zgodovine, v Cekinovem gradu, predstavil 5. znamko iz serije Slovenske ladje. Znamko je predstavila Duška Žitko, kustosinja za umetnostno zgodovino Pomorskega muzeja Piran. Častni govornik na predstavitvi je bil pomorščak Jože Utenkar, dolgoletni član družbe Splošna plovba, po upokojitvi pa tudi strokovni sodelavec Pomorskega muzeja Piran.


Najnovejša znamka je posvečena 183 metrov dolgi ter 27,6 metrov široki motorni tovorni ladji Ljubljana III z nosilnostjo 32.680 ton, ki je v floti Splošne plovbe plula od leta 1988 do leta 2002, namenjena pa je bila prevozu razsutih tovorov, kontejnerjev in lesa. V preteklih štirih letih smo na znamkah predstavili že štiri tovorne ladje, ki so bile last Splošne plovbe. Na izdanih znamkah so uvrščene ladje, ki so se še posebej odlikovale po svojih značilnostih, oziroma so označile prelomne spremembe v floti Splošne plovbe. Tako so svoje znamke dobile naslednje ladje Splošne plovbe: motorna ladja Martin Krpan, parna ladja Rog, motorna ladja Piran in motorna ladja Maribor. V prihodnjem letu je načrtovan izid še zadnje priložnostne znamke iz serije slovenskih ladij, in sicer bo posvečena tovorni motorni ladji Portorož IV. Ob tem v Pomorskem muzeju Piran načrtujemo tudi razstavo o ladjah vseh šestih znamk.

 

Galerija

 

 


PREDSTAVITEV ANGLEŠKE INTERAKTIVNE KNJIGE TARTINI 1692-1770 OB VIRTUOZNI SPREMLJAVI VIOLINISTA DAN ZHU-JA


Tartinijevi dnevi, ki se vsako leto odvijajo ob obletnici rojstva oz. krsta (8. aprila 1692) velikega glasbenega Mojstra, so se letos zaključili s predstavitvijo angleške izdaje knjige Duške Žitko »Tartini 1692-1770« in nastopom svetovno znanega kitajskega violinista, virtuoza Dan Zhuja, ki je sonato »Vragov trilček« zaigral na Tartinijevo violino in navdušeno občinstvo  dvignil s sedežev ter požel dolg aplavz.


Sledil je zanimiv pogovor o Tartiniju in popularizaciji njegovega dela in njegove dediščine pri nas in po svetu. Sodelovali so muzikologinja in novinarka Luisa Antoni, muzikolog in direktor Mestnega gledališkega muzeja »Carlo Schmidl« iz Trsta Stefano Bianchi, avtorica knjige Duška Žitko, piranski podžupan Bruno Fonda in direktor Pomorskega muzeja Franco Juri. Dogodek je s svojo prisotnostjo počastil tudi svetovno priznani goslar Gregg Alf. V imenu gostitelja je navzoče pozdravila predsednica Skupnosti Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran Manuela Rojec.


Angleška izdaja knjige o Tartiniju je interaktivna; s pametnim telefonom in aplikacijo HP Reveal je mogoče animirati tri, v knjigi označene, slike in ob animaciji Marshalove grafike Tartinijevega sna celo poslušati  sonate »Vragov trilček«, ki sta jo zaigrala Črtomir Šiškovič, na Tartinijevo violino, in Luca Ferrini.

 

Galerija

 

 


ODPRTJE RAZSTAVE ŽELEZNI LJUDJE NA LESENIH LADJAH


Vljudno vabljeni na odprtje gostujoče razstave Arheološkega muzeja Split in Hrvaškega pomorskega muzeja Split  o viški bitki z naslovom Železni ljudje na lesenih ladjah, ki bo v četrtek, 5.4.2018, ob 18. uri v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran. Razstava bo na ogled do 25.5.2018.

 

Galerija

 

 


7. MAREC-DAN POMORSTVA: PROST VSTOP V POMORSKI MUZEJ PIRAN


Na Dan pomorstva, ki ga obeležujemo 7.marca, bo Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran odprl vrata obiskovalcem brezplačno. Ob 12.00 bo še zadnjič možen vodeni ogled začasne razstave »Čez morje na nepoznani Daljni vzhod« in ostalih stalnih zbirk muzeja. Sodelavci Pomorskega muzeja vas z veseljem pričakujemo. Vljudno vabljeni.

 

 


UČNA URA V MUZEJU - NAŠI KRAJI V PRAZGODOVINI IN V ČASU ANTIKE


V sklopu izvajanja učnih ur zgodovine v muzeju »Naši kraji v prazgodovini in v času antike«, je arheologinja Snježana Karinja, v sodelovanju z učiteljico zgodovine Bojano Morato, učencem 7. razreda osnovne šole Sečovlje predstavila stalno razstavo pomorske arheologije Med morjem in kopnim.

 

Galerija

 

 


KAJ NAM PRIPOVEDUJE NEKDANJI PIRANSKI MOST


V Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran se je v torek, 6. 2. 2018 odvijalo predavanje strokovnjaka za zgodovino gradnje mostov g. Gorazda Humarja, in sicer o nekdanjem dvižnem mostu na starem piranskem mandraču. Predavanje je bilo organizirano v sklopu Akademije tradicionalnih veščin in obrti evropskega projekta Mala barka 2 (Čezmejno sodelovanje Slovenija-Hrvaška).

 

Galerija

 

 


PREDSTAVITEV KNJIGE BOGDANE MARINAC »ČEZ MORJE NA NEPOZNANI DALJNI VZHOD«


Predstavitev knjige Bogdane Marinac se je odvijala 26. 1. 2018 v Pomorskem muzeju Sergej Mašera Piran. Ob predstavitvi so monografijo predstavili avtorica Bogdana Marinac, oblikovalka knjige Vesna Vidmar, predstojnica Oddelka za azijske in afriške študije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Nataša Vampelj Suhadolnik ter direktor muzeja Franco Juri. Gre za monografijo, ki hkrati zapolnjuje tudi vlogo popolnega kataloga istoimenske razstave, ki bo na ogled v Piranu do 1. 3. 2018.

 

Galerija

 

 


PREDSTAVITEV KNJIGE DR. NADJE TERČON »GORELO JE MORJE« V KOBARIDU


V petek 26. 1. 2018 je v Kobariškem muzeju potekala predstavitev knjige dr. Nadje Terčon »Gorelo je morje«. Knjigo so predstavili zgodovinarka dr. Nadja Terčon, admiral Renato Petrič in direktor Pomorskega muzeja Franco Juri.

 

Galerija

 

 


VOJAŠKI ATAŠE NA OBISKU V MUZEJU


Vojaški ataše pri veleposlaništvu LR Kitajske, starejši polkovnik Yang Guang, je obiskal Pomorski muzej in si ogledal razstavo »Čez morje na nepoznani daljni vzhod«. Polkovnika so spremljali tudi predstavniki različnih slovenskih veteranskih organizacij (društvo veteranov slovenske vojske in policije (društvo Sever), društvo TIGR, predstavnik Občine Nova Gorica ter Gorazd Humar. Skupino sta sprejela avtorica razstave avtorica Bogdana Marinac in direktor muzeja Franco Juri.

 

Galerija

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.