Preskočite na vsebino

Za nami je poletna muzejska noč

Letošnja poletna muzejska noč je bila za Pomorski muzej Piran posebna, saj smo ob tej priložnosti otvorili novo inkluzivno občasno razstavo »Kamen na kamen ... Rimska arhitektura severozahodne Istre«, avtorice Snježane Karinja, in nadgrajene muzejske zbirke, ki so prilagojene tudi obiskovalcem z oviranostjo. Vse to nam je omogočil evropski projekt Come-In! (Interreg Central Europe).

Iniciativa Poletna muzejska noč, ko muzeji in galerije po vsej Slovenije odprejo svoja vrata do poznih nočnih ur, je bila za Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran še posebej pestra in pomembna. Otvorili smo namreč dostopno razstavo z naslovom »Kamen na kamen...Rimska arhitektura severozahodne Istre« in nadgrajene muzejske stalne zbirke, ki so prilagojene tudi obiskovalcem z oviranostjo. Investicija je bila narejena v okvirih evropskega projekta Come-In! (Interreg Central Europe), ki srednjevelikim in manjšim muzejem omogoča zagotoviti standarde večjih, nacionalnih muzejev.

Občasno arheološko razstavo je pripravila arheologinja Snježana Karinja, v sodelovanju z Mestnim muzejem Umaga, Arheološkim muzejem Istre, ZVKD, Pokrajinskim muzejem Koper in Centrom za komunikacijo, sluh in govor Portorož. Celostno podobo za prilagoditve sta prispevali oblikovalki Milena Oblak Erznožnik in Galja Erznožnik. Pri prevodih v brajlovo pisavo in v znakovni jezik sta sodelovala Zveza slepih in slabovidnih Slovenije ter Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije. V parku ob muzeju so se predstavljala naslednja društva: Sonček, Sklad Silva, Sožitje in Center za komunikacijo, sluh in govor Portorož. Prisotne so pozdravili: podžupan Pirana Bruno Fonda, Generalna direktorica direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvo za kulturo Ksenija Kovačec, predstavnica CEI (Srednjeevropska iniciativa v Trstu) vodilnega partnerja projekta Anna Marconato, avtorica razstave Snježana Karinja in direktor Pomorskega muzeja (v staro-rimskem oblačilu) Franco Juri. Rimske kostume je posodil umaški muzej.
 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.