Preskočite na vsebino

ARHIV DOGODKOV 2014

Predstavitev votivne podobe v počastitev slovenskega kulturnega praznika je bila v petek, 7. februarja 2014, v Pomorskem muzeju v Piranu. Doslej je bila v lasti izolske starinarnice Insula Antiqua. Odkup  je omogočila donacija Luke Koper. Izvirnost votivne podobe je preverila restavratorska delavnica Narodne galerije v Ljubljani. Legenda na sliki (A di' P. Zugno voto fato fare Piran) dokazuje, da je ta ex voto  iz Pirana.

 

Galerija

 

 


Razstava PIRI REIS - kartograf Sulejmana Veličastnega - od 7. marca do 1. junija 2014. V sodelovanju s turško fundacijo TINA, Narodnim muzejem Slovenije in Fakulteto za pomorstvo in promet je Pomorski muzej Piran organiziral naslednje prireditve: Predavanje Osmana in Mualle Erkurt z videoprojekcijo o eksperimentalni podvodni arheologiji v Turčiji (5. in 6. 3. 2014), otvoritev razstave Piri Reis, kartograf Sulejmana Veličastnega 7. 3. 2014 v Pomorskem muzeju v Piranu.

 

Galerija

 

 


Tiskovna konferenca 8. aprila 2014 v Tartinijevi rojstni hiši v Piranu - V sodelovanju s Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini Piran je muzej organiziral tiskovno konferenco ob predstavitvi dopolnnjene in prenovljene muzejske zbirke - Spominske sobe Giuseppeja Tartinija. Dogodek je počastil 322. obletnico rojstva piranskega violinista in skladatelja Giuseppeja Tartinija (1692-1770).

 

 


V Muzeju grada Šibenika so odprli gostujočo razstavo Pomorskega muzeja Solne poti - Putovi soli: Odprtje razstave o solinah in Muzeju solinarstva je bila 10. aprila 2014 v šibeniškem mestnem muzeju (Muzeju grada Šibenika). Na otvoritvi sta bila prisotna tudi kustos razstave mag. Flavio Bonin ter kustosinja Snježana Karinja.

 

Galerija

 

 


Predstavitev znamke iz serije Slovenske ladje - Pošta Slovenije, Filatelistična zveza Slovenije, Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran, Filatelistično-numizmatično društvo Piran in Občina Piran so v četrtek, 5. junija 2014, povabili v Piran na slovesno predstavitev priložnostne znamke iz nove serije SLOVENSKE LADJE, na kateri je predstavljena prva ladja Splošne plovbe - tovorna motorna ladja Martin Krpan.

 

Galerija

 

 


Projekt OpenMuseums je Pomorskemu muzeju omogočil nakup 25-ih koles, ki so od 12.6.2014 v Fontaniggeah na razpolago obiskovalcem Muzeja solinarstva. Isti dan smo v četrti solinarski hiši (pedagoškem centru) odprli tudi razstavo fotografij Andreja Blatnika ter predstavili njegove razglednice, knjižna kazala in plakate iz serije »Cum grano salis«.

 

Galerija

 

 


V okviru Poletne muzejske noči smo 21. junija 2014 odprli razstavo MARCEL BLAŽINA in umetnost ladijskega modelarstva. Razstava je nastala s pomočjo mednarodnega projekta OpenMuseums in sodi v okvir prireditev ob 60. obletnici delovanja Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran.

 

Galerija

 

 


Od srede, 20. avgusta, do 11. novembra 2014  je bila na ogled v etnološkem muzeju na prostem (Muzeumfalu) v Sombotelu (Szombathelyju) na Madžarskem razstava Pomorskega muzeja Poti soli. Razstava, ki prikazuje razvoj in zgodovino Sečoveljskih solin ter njihove etnološke značilnosti, je maja že gostovala v Mestnem muzeju v Šibeniku. Leta 2013 sta Muzej solinarstva v Krajinskem parku Sečoveljske soline obiskali večja skupina Porabskih Slovencev in ekipa madžarske televizije. Tako je v sombotelskem muzeju nastala zamisel o razstavi tudi v Sombotelu, v sklopu razstav, ki jih muzeji Savaria namenjajo Jadranu. Značilnosti Sečoveljskih solin in njihovo aktualno problematiko - tudi v okviru prizadevanj za vpis Piranskih solin na Unescov seznam svetovne dediščine - sta v Sombotelu predstavila kustos razstave dr. Flavio Bonin in direktor Pomorskega muzeja Franco Juri.

 

Galerija

 

 


Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran je v sodelovanju z Zavodom za mednarodno prostovoljno delo Voluntariat tudi letos pripravil mednarodni etnografski in renovacijski tabor Soline 2014. Prostovoljci iz Srbije, Belgije, Španije in Slovenije so v Muzeju solinarstva v delu Sečoveljskih solin, imenovanem Fontanigge, opravljali različna vzdrževalna dela ter proučevali življenje in delo v solinah.

 

Galerija

 

 


Ob 100. obletnici začetka 1. svetovne vojne smo 22. oktobra 2014 v avli občinske palače v Piranu odprli razstavo Solunska fronta v objektivu vojaškega slikarja in fotografa Dragoljuba Pavlovića. Častni gost je bil veleposlanik Republike Srbije v Sloveniji Nj. eksc. Aleksandar Radovanović. Prisotne je pozdravil župan Pirana g. Peter Bossman, nastopila je znana baletna solistka SNG Maribor Tijuana Križman Hudernik.

 

Galerija

 

 


Ob 100. obletnici začetka 1. svetovne vojne smo v petek, 21. 11. 2014, predstavili avtobiografsko knjigo Franca Želeta »Mornar, pustolovec, kitolovec«.O življenju enega od pomorščakov, ki so preživeli potop avstro-ogrske bojne ladje Szent Istvan leta 1918, smo se pogovarjali z avtorjevo vnukinjo in izdajateljico knjige Flory Banovac. Pogovor sta vodila muzejska svetovalka Bogdana Marinac in glavni in odgovorni urednik revije Va! navtika Julijan Višnjevec.

 

Galerija

 

 


3. decembra se spominjamo rojstva pesnika Franceta Prešerna. Na Ta veseli dan kulture smo vabili na naslednje prireditve:
• Javna predstavitev novih avdiovizualnih vodnikov Pomorskega muzeja v petih jezikih (projekt Openmuseums), videa o muzejskih zbirkah (projekt Adristorical lands) in novega večjezičnega vodnika po Tonini hiši
• Vodeni ogled razstave Marcel Blažina in umetnost ladijskega modelarstva
• Ogled zbirk Pomorskega muzeja
• Hiša Tartini, Piran: Vodeni ogled Spominske sobe Giuseppeja Tartinija

 

Galerija

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.