Preskočite na vsebino

ARHIV DOGODKOV 2013

Arhiv dogodkov leta 2013, ki so se zgodili v okviru Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« v Piranu.

ODPRT INFO-CENTER KRAJINSKEGA PARKA STRUNJAN; RAZSTAVA POMORSKEGA MUZEJA
Krajinski park Strunjan je v sredo, 16.10. 2013, odprl svoj Info center v dveh obnovljenih solinarskih hišah.Ob otvoritvi je bila odprta tudi razstava Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran s  fotografijami solin avtorja Andreja Blatnika.

 

Galerija

 

 


EDUCATIONAL ADRISTORICAL LANDS ZA EVROPSKE TOUR OPERATORJE
Skupina organizatorjev potovanj iz Velike Britanije, Nemčije, Avstrije, Francije, Irske in Italijeje 10. in 11. oktobra zaključila obisk v Piranu, kjer so spoznali kulturne in naravne znamenitosti tega dela Slovenske Istre. Dogodek je organiziral Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran v okviru evropskega projekta Adristorical Lands, ki se izvaja v okviru Jadranskega čezmejnega programa IPA in ga delno financira Evropska unija iz Instrumenta za predpristopno pomoč. Goste je ob prihodu pozdravil tudi župan Peter Bossman, dr. med.

 

Galerija

 

 


DOPOLNJENA ZBIRKA V TONINI HIŠI
Ob Dnevih evropske kulturne dediščine smo 4.oktobra predstavili dopolnjeno etnološko zbirko v Tonini hiši v Sv. Petru.  Etnologinja Bogdana Marinac je opravila sproščen in zanimiv pogovor z domačini, ki so osebno poznali Tono Gorelo, nekdanjo lastnico hiše. Del njenih tradicionalnih oblačil je sedaj na ogled tudi obiskovalcem. Stari plašč je bil restavriran s pomočjo EU projekta Openmuseums. S tradicionalnimi napevi je nastopila vokalna skupina Šavrinke, ljudske dobrote pa je ponudila ga. Marija Bažec.

 

Galerija

 

 


V PIRANU JE 100. ROJSTNI DAN PRAZNOVALA TRABAKULA ISOLA D'ORO
V četrtek, 3. 10. 2013, je iz Benetk v Piran priplula stara trabakula »Isola d'oro«,v lasti zduženja Lega Navale Italiana (LNI). Svoj stoti rojstni dan je praznovala v rojstnem kraju, saj so jo leta 1913 splavili v portoroški ladjedelnici Dappretto. Ob tej priložnosti je Pomorski muzej gostil razstavo LNI o trabakuli Isola d' oro. Prevod v slovenščino in dopolnjeno informacijo o zgodovinskih piranskih ladjedelnicah je prispevala kustosinja muzeja, mag. Nadja Terčon.

 

Galerija

 

 

 

PREDAVANJE IN DELAVNICA O RESTAVRIRANJUSTEKLA V MUZEJU SOLINARSTVA
Predavanje mag. Gorazda Lemajiča Restavriranje stekla in rekonstrukcija piranskega kozarca iz 14. stoletja   in delavnica Prednosti uporabe transparentnega kalupa pri dopolnjevanju manjkajočih delov na votlem steklu v pedagoškem centru Muzeja solinarstva 17. in 18. septembra 2013 Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran je v okviru projekta Openmuseums (program čezmejnega sodelovanja Slovenija–Italija 2007–2013, sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev) organiziral predavanje in delavnico restavratorja in konzervatorja mag. Gorazda Lemajiča na temo restavriranja in konzerviranja votlega stekla.

 

Galerija

 

 

 

POMORSKI MUZEJ OB MEDNARODNEM TEDNU GLUHIH IN NAGLUŠNIH
Ob mednarodnem tednu gluhih in naglušnih sta Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran in Društvo gluhih in naglušnih Koper organizirala voden ogled zbirk za osebe s tovrstnimi posebnimi potrebami ter cel teden omogočil le-tem brezplačen vstop.

 

Galerija

 

 


3 KORAKI V KULTURO
Pokrajinski muzej Koper, Obalne Galerije Piran in Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran so pripravili skupno informativno zgibanko »3 koraki v kulturo«,s katero želijo seznaniti domače in tuje goste, ki obiskujejo Slovensko Istro, z bogato kulturno dediščino in tekočo umetniško ustvarjalnostjo, ki jo kot javna muzeja in javna galerija hranijo in ponujajo v ogled domačim in tujim obiskovalcem.

 

Galerija

 

 


MEDNARODNI ETNOLOŠKO-RENOVACIJSKI DELOVNI TABOR SOLINE 2013
Prostovoljci iz Bolgarije, Romunije, Španije, Avstrije, Finske in Slovenije so med 8. in 18. julijem opravili  pomembna vzdrževalna dela v solinarskih hišah muzeja in na lesenem mostu čez kanal Giassi. Pomorski muzej se prostovoljcem iskreno zahvaljuje.V nadaljevanju objavljamo dve sliki iz Primorskih novic avtorice Ana Mlakar in povezavo na njen članek o taboru in Muzeju solinarstva: http://www.primorske.si/Primorska/Istra/Deset-parov-rok-za-lepotne-popravke-v-solinah-.aspx

 

Galerija

 

 


KO SPOMINI OŽIVIJO- QUANDO RIVIVONO I RICORDI
Občasna razstava Ko spomini oživijo - Quando rivivono i ricordi, ki kaže dejavnost muzejske modelarske in konservatorsko-restavratorske delavnice Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran do leta 1991, je bila na ogled v palači Apollonio-Zaccaria (razstava v sodelovanju z društvom Anbot), nato pa samostojno v avli piranske mestne hiše na ogled do konca septembra 2013 (avtor: kustosinja Duška Žitko). Z besedo in fotografijami je predstavljena aktivnost muzejskih mojstrov (Leopolda Belca, Ilonke Hajnal, Mihaela Huszarja in drugih) tako v času službovanja kot njihovo dolgoletno plodno sodelovanje z muzejskim kolektivom tudi po njihovi upokojitvi. Restavrirani in izdelani so bili mnogi ladijski modeli, konservirani in restavrirani številni muzejski predmeti, postavljene in preurejene stalne muzejske zbirke in postavljene občasne razstave, v etnološki zbirki Tonina hiša v Sv. Petru je bil postavljen oljčni mlin iz Šaleža, restavrirano je bilo edino muzejsko plovilo - jadrnica Galeb idr. Razstava opozarja na pomen skrbnega, sprotnega ohranjanja kulturne dediščine za bodoče rodove, kar je odgovornost kulturnih ustanov in vseh ljudi.

 

Galerija

 

 


UDELEŽENCI POLETNE MEDNARODNE ŠOLE PODVODNE ARHEOLOGIJE V MONFORTU
2. julija so se v zbirki tradicionalnega ladjedelstva in razvoja vodnih športov v bivšem skladišču soli Monfort zbrali študenti in študentke, udeleženci poletne mednarodne šole podvodne arheologije, ki jo je organizirala Univerza v Ljubljani. Za to priložnost je Pomorski muzej Piran pod vodstvom kustosa za tehnično dediščino Uroša Hribarja organiziralo predavanje na temo tradicionalnega ladjedelstva s posebnim gostom, mojstrom za gradnjo tradicionalnih lesenih plovil Davidom Filipasom iz Pirana. Na predavanju so študenti iz Slovenije in Hrvaške lahko prisluhnili zanimivi pripovedi o življenjskem delu mojstra Filipasa in prejemali informacije o tehničnih podatkih ter starih izrazih posameznih delov plovil. Študenti arheologije in računalništva, ki so v Portorožu raziskovali in evidentirali podvodne ostanke potopljenih plovil tipa maona, so poletno šolo podvodne arheologije obogatili ob pogovoru z najstarejšim mojstrom za lesena plovila pri nas.

 

Galerija

 

 


ODPRTI K MORJEM IN LJUDEM: PRIREDITEV OB POLETNI MUZEJSKI NOČI,  15. JUNIJA 2013.
Ob muzejski poletni noči smo ponovno odprli muzej v palači Gabrielli in obiskovalcem lahko pokazali obnovljene razstavne prostore v pritličju. Kustosinja Snježana Karinja je predstavila projekt Večen Piran, v palači Apollonio-Zaccaria smo skupaj z društvom Anbot odprli razstavo Ko spomini oživijo. Muzejsko noč pa je sklenil koncert baročnega tria (Črtomir Šiškovič, Luca Ferrini in Enrico Contini) v Tartinijevem gledališču s skladbami Giuseppeja Tartinija in njegovih učencev. Prisotne so pozdravili akademik in pesnik Ciril Zlobec, ministrica za Slovence po svetu Tina Komel, podžupan Pirana Bruno Fonda, generalna konzulka Italije in direktor Pomorskega muzeja.

 

Galerija

 

 


MED VALOVI IN OBLAKI
Med valovi in oblaki - Razstava Pomorskega muzeja v Parku vojaške zgodovine Pivka, oktober 2012 - januar 2013   Otvoritev vitrine meseca 4. decembra 2012: Mornariški odred Koper  Pedagoške delavnice 2012Izobraževalno-pedagoške delavnice z Gimnazijo Piran potekajo že šest let. Gre predvsem za pridobivanje in poglabljanje znanja iz muzeološke obravnave muzejskih predmetov, zgodovine, etnologije in arheologije, za spoznavanje in oblikovanje odnosa do kulturne dediščine, nje vrednotenja in ohranjanja. Poseben poudarek je na izobraževanju in usmerjanju mladih k raziskovanju in obdelavi gradiva, uvajanju v sistematično in samostojno razmišljanje o preteklosti in oblikovanju zaključkov ob proučevanju gradiva in prezentaciji zaključkov.

 

Galerija

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.