Preskočite na vsebino

Zbirka razglednic

Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran med drugim  hrani tudi bogato zbirko razglednic z morskimi, domoznanskimi in ladijskimi motivi. Razglednice  prikazujejo  domače območje današnje Slovenske Istre in Trsta, jadranske, sredozemske in druge svetovne kraje ob morju ter njihove glavne obmorske značilnosti v različnih obdobjih 20. stoletja. Velik  del  jih prikazuje tudi različne ladje, od manjših ribiških čolnov do največjih križark. Razglednice z motivi ladij so zanimiv zgodovinski vir ne samo za razvoj plovil, temveč tudi  za raziskovanje in opis življenja na ladjah.


Nekatere izmed razglednic so risane, večina pa je fotografij. Čeprav so razglednice izdajali v propagandne in komercialne namene, pa so zaradi svoje razširjenosti in priljubljenosti postale dragocen dokument nekega časa, kraja in prostora ter dogajanja. Zato imajo izjemno dokumentarno in zgodovinsko vrednost. Kažejo zgodovinski razvoj in dogodke ter politične in gospodarske spremembe na prikazanih območjih in motivih. 
A ne samo to. Razglednica je zanimiv dvojni vir. Njeno lice kaže obmorski kraj, ladjo, ki reže morske valove ali mirno pristaja v pristanišču, potnike na ladji in na pristaniških pomolih... Njeno hrbtišče pa je včasih morda še bolj zanimivo, saj je tam v drobcih prikazana marsikatera človeška usoda.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.