Preskočite na vsebino

PALAČA GABRIELLI - LA ROTONDA

La rotonda

 

Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran ima od ustanovitve leta 1954 sedež v dvonadstropni palači Gabrielli, ki je najkvalitetnejša profana klasicistična arhitektura v Piranu.

Palača Gabrielli in njeni graditelji

 

V letih od 1849 do 1851 jo je zgradila družina Lodovica Gabriellija in njegove žene Regine iz piranske grofovske rodbine Rota.

 

Poseben trikotni tloris se prilega mestni lokaciji ob piranskem notranjem pristanišču. Značilno klasicistično pročelje napoveduje primerno eleganten značaj notranjosti. Vhodni veži s pred kratkim odkritimi originalnimi stropnimi in stenskimi poslikavami se počasi vrača nekdanji sijaj. Kamnito stopnišče z mogočnimi monolitnimi stebri vodi v prvo nadstropje z originalnimi stropnimi poslikavami, dekorativnimi štukaturami in marmoriranim ostenjem, ki dajejo prehodnim sobanam s pogledom na piranski pristan prav poseben čar.


Južno krilo palače se zaključi z majhnim okroglim salonom, zaradi katerega so palačo nekoč imenovali La Rotonda. Severno krilo palače, ki bi bilo seveda veliko širše in bi zapolnilo prostor današnjega mestnega parka, je žal nedograjeno.

 

 

Odkrivanje izvirnih stenskih poslikav


V pritličju palače Gabrielli se nadaljujeta odkrivanje in restavriranje stenskih poslikav v neoklasicističnem slogu iz polovice 19. stoletja.

 

 

 

Predstavitev Palače Gabrielli v slovenskem znakovnem jeziku

 

 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.