Preskočite na vsebino

Rex – blišč, propad, obujeni spomin - občasna razstava

30. 5. 2008 – 30. 9. 2008

 

V Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran je bila od maja do oktobra 2008 na ogled občasna razstava z naslovom »REX – blišč, propad, obujeni spomin« o veliki italijanski luksuzni potniški ladji Rex, ki je med drugo svetovno vojno svoj konec dočakala v morski plitvini med Izolo in Koprom. Avtorice razstave, Nadja Terčon, Bogdana Marinac in Snježana Karinja, so na njej želele predstaviti triplastnost življenjske zgodbe ladje Rex – njen blišč, propad in obujeni spomin, ki je bila tudi vsebinska in oblikovna rdeča nit razstave, ki jo je oblikoval Dušan Podgornik.

 

Razstava je vzbudila veliko zanimanje tako domače kot tuje javnosti.

 

Dodana vrednost razstave pa je bila še posebej v tem, da je bil na enem mestu zbran del tiste premične pomorske dediščine, vezane na ladjo Rex, ki se danes hrani v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem.
Prvič so bili javnosti predstavljeni dokumentarni podvodni film in fotografski podvodni posnetki današnjih ostankov Rexa z naslovom »Po sledeh Rexa« avtorjev Nedjana Kastelica in Dušana Podgornika. Prikazan je bil tudi dokumentarni film Edvarda Žitnika z naslovom Rex – Regis Nomen Navis omen. Prav tako so si obiskovalci lahko ogledali dokumentarne prispevke o ladji, ki jih je Dean Jelačin pripravil za oddajo Med valovi.

 

Ob razstavi je izšla publikacija, natisnjeni sta bili spominska znamka in razglednica, izdelan pa je bil tudi spominski žig. Odprtje razstave in spremljevalna prireditev sta bili množično obiskani. 

 

Septembra 2012 je razstava gostovala v Izoli, v dvorani Amfora.

 

 

Več:

 

Rex – blišč, propad, obujeni spomin (klikni tukaj)