Preskočite na vsebino

Božo Štajer: Svet solin

Razstava Božo Štajer: Svet solin je nastala v sodelovanju Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Pomorskega muzeja "Sergej Mašera" Piran in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Piran. Otvoritev razstave je bila v Muzeju solinarstva 13. junija 2022. 


Razstava predstavlja del osupljive zapuščine fotografskega mojstra Boža Štajerja, ki jo od leta 2011 hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije. 


Božo Štajer je bil zelo uspešen in tudi mednarodno priznan fotograf. Med drugim je imel lastno fotografsko obrt v Kranju, bil je fotoreporter v Uradu za informacije pri Predsedstvu vlade Ljudske Republike Slovenije in vodil novoustanovljeni foto oddelek Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani. Velik del njegove zapuščine pa so tudi fotografije filma in filmskih snemanj v obdobju delovanja pri podjetju Triglav film.


Razstava Božo Štajer: Svet solin obsega 19 fotografij iz serije šestdesetih, ki jih je fotograf posnel na območju Sečoveljskih solin in solin Fazan v Luciji, leta 1954. Fotografije prikazujejo krajino solin, solinarje in solinarke ter delo in življenje v solinah. Ena izmed razstavljenih fotografij je bila uporabljena kot naslovnica solinarskega učbenika Sol i Morske solane, izdanega leta 1954.


Zapuščina fotografskega fonda Boža Štajerja je tudi v kontekstu solinarske dediščine neprecenljiv, saj dokumentira zadnja aktivna obdobja edinstvenega prepleta dela in življenja na območju piranskih solin. 


Razstava je bila na ogled v Muzeju solinarstva od 13.6.2022 do 31.10.2022 in v Pomorskem muzeju v Piranu od 22. 12. 2022 do 31. 3. 2023.

 

Kolofon: 
Izbor fotografij: Andreja Zupanec Bajželj
Priprava besedil: Andreja Zupanec Bajželj, Matjaž Kljun, Veronika Bjelica
Fotografije iz fotografskega fonda: Muzej novejše zgodovine Slovenije 
Fotograf: Božo Štajer
Oblikovanje: Tomaž Perme
Obdelava fotografij: Sarah Poženel, Sašo Kovačič
Lektoriranje: Henrik Ciglič
Prevod: Henrik Ciglič, Daniela Milotti
Tehnična pomoč pri postavitvi razstave: Marko Goljuf in Leonora Kortnik

 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.