Preskočite na vsebino

Belo zlato Cervie

Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran je gostil razstavo Muzeja soli v Cervii »Belo zlato Cervie«, avtorice Annalise Canali.

Soline na področju Cervie naj bi nastale že v etruščanskem obdobju, posebno pomembne pa so bile v rimskem obdobju. Kasneje pa so bile v sklopu Papeške države.
Danes je Cervia pomembno turistično mesto, na obali pokrajine Romagne, ki ga obiskujejo turisti iz vse Evrope. Preteklost mesta, ki je bila znana po pridelavi soli se zrcali v današnji podobi in to ga s ponosom kaže še danes.

 

Kulturna krajina mesta nakazuje povezanost s solinarsko dejavnostjo v preteklosti in poudarja tudi utrjeno trgovsko središče, ki je bilo prav tako pomembno.

 

Ob kanalu še danes stojita dve mogočni solni skladišči, mesto pa varuje stolp, posvečen arhangelu Mihaelu. Kanal, ki je pred skladišči najširši, povezuje mesto z odprtim morjem, hkrati pa je to kraj, kjer so pristajale »burchielle« s soljo.

 

Mesto je pred letom 1698 stalo v središču solin, vendar zaradi nadaljnjega razvoja so ga zgradili na novo. Bilo je dobro utrjeno in je nudilo varen dom solinarjem, pa tudi ostalim obrtnikom in trgovcem.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.