Preskočite na vsebino

Gostovanje razstave Božo Štajer: Svet solin v Avditoriju Portorož

Ponovno imate priložnost za ogled čudovitih fotografij, ki dokumentirajo aktivna obdobja edinstvenega prepleta dela in življenja na območju piranskih solin v petdesetih letih 20. stoletja. 

 

Razstavo lahko obiščete v Beli dvorani Avditorija Portorož (v pritličju, vstop skozi preddverje) do 10. 3. 2024, v času odprtja Avditorija - uro pred in med dogodki (Program dogodkov v Avditoriju).

 

Razstava Božo Štajer: Svet solin, ki je nastala v sodelovanju Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije, Pomorskega muzeja "Sergej Mašera" Piran in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Piran, je bila prvič postavljena v Muzeju solinarstva leta 2022, nato leta 2023 v Pomorskem muzeju Piran, do 10. marca 2024 pa bo na ogled v Avditoriju Portorož. 

 


Več o razstavi in avtorju:

 

Razstava predstavlja del osupljive zapuščine fotografskega mojstra Boža Štajerja, ki jo od leta 2011 hrani Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Na ogled je 19 fotografij iz serije šestdesetih, ki jih je fotograf posnel na območju Sečoveljskih solin in solin Fazan v Luciji, leta 1954. Fotografije prikazujejo krajino solin, solinarje in solinarke ter delo in življenje v solinah. Ena izmed razstavljenih fotografij je bila uporabljena kot naslovnica solinarskega učbenika Sol i Morske solane, izdanega leta 1954.

 

Božo Štajer je bil zelo uspešen in tudi mednarodno priznan fotograf. Med drugim je imel lastno fotografsko obrt v Kranju, bil je fotoreporter v Uradu za informacije pri Predsedstvu vlade Ljudske Republike Slovenije in vodil novoustanovljeni foto oddelek Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani. Velik del njegove zapuščine pa so tudi fotografije filma in filmskih snemanj v obdobju delovanja pri podjetju Triglav film.

 

Kolofon: 

 

Izbor fotografij: Andreja Zupanec Bajželj
Priprava besedil: Andreja Zupanec Bajželj, Matjaž Kljun, Veronika Bjelica
Fotografije iz fotografskega fonda: Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije
Fotograf: Božo Štajer
Oblikovanje: Tomaž Perme
Obdelava fotografij: Sarah Poženel, Sašo Kovačič
Lektoriranje: Henrik Ciglič
Prevod: Henrik Ciglič, Daniela Milotti

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.