Preskočite na vsebino

Piranski kodeks Pietra Coppa »De summa totius orbis« (1524–1526) na razstavi v Ljubljani

Spomin Slovenije: Slovenska nacionalna lista – UNESCO Spomin sveta

Dragocena dokumentarna dediščina, ki je bila leta 2022 uvrščena na slovensko Nacionalno listo UNESCO Spomin sveta, bo od 24. oktobra do 3. decembra 2023 z izvirniki na ogled v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani, na Muzejski ulici, v neposredni bližini slovenskega parlamenta.

 

Odprtje razstave: torek, 24. oktobra 2023, ob 18. uri

 

Leta 2020 je bil v Sloveniji ustanovljen Nacionalni odbor za Unescov program Spomin sveta in dve leti pozneje smo Slovenci na nacionalno listo uvrstili prvih deset vpisov najbolj prepoznavnih dokumentarnih zbirk. Izbrani dokumenti imajo trajen pomen in neprecenljivo vrednost, njihovo uničenje ali izguba bi pomenila nepopravljivo škodo za nas in naše zanamce.

 

Med razstavljeni dragocenostmi bo tudi Piranski kodeks Pietra Coppa »De summa totius orbis« (1524–1526). Zato ne zamudite enkratne priložnosti in si v živo oglejte najdragocenejši kartografski dokument, ki ga hranimo na območju današnje Slovenije. Sodi v sam vrh svetovne kartografije in je delo znamenitega kartografa Pietra Coppa, Izolana beneškega rodu, avtorja številnih kartografskih mojstrovin. 

 

Zaradi izjemne občutljivosti bo Piranski kodeks na ogled le prve tri dni razstave, celotna razstava pa le mesec dni.

 

Razstava je plod skupnega projekta arhivov, knjižnic in muzejev. Na njej  poleg  Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran sodelujejo še Narodni muzej Slovenije, Arhiv Republike Slovenije, Narodna in univerzitetna knjižnica, Zgodovinski arhiv na Ptuju, Frančiškanski samostan Novo mesto, Javni gospodarski zavod za protokolarne storitve Republike Slovenije, Grad Brdo, Prirodoslovni muzej Slovenije in Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije.

 

Predavanja:

 

sreda, 8. novembra 2023, ob 18. uri: dr. Nadja Terčon (Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran), Piranski kodeks De summa totius orbis (1524–1526) in njegov avtor Pietro Coppo


Več na povezavi: 


https://www.nms.si/si/razstave/napovednik/11529-Spomin-Slovenije

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.