Preskočite na vsebino

MED MORJEM IN KOPNIM

 

Pomorska arheologija


Arheološka zbirka priča o najstarejših pomorskih poteh in povezavah med prebivalci slovenske obale in prebivalci sosednjih obal Jadrana že od prazgodovine naprej. Najdbe, odkrite v jamah na Tržaškem krasu (Pejca v Lašci, Pečina pod Muzarji…) in na Serminu pri Kopru iz neolitika, govorijo o človeku in njegovem sožitju z morjem, medsebojnih vplivih in stikih, verovanjih ter zelo nazorno kažejo na medsebojne vplive jadranskih kultur.

Poleg fragmentov keramičnih posod, danilske in mlajše hvarske kulture so v prvi vitrini predstavljena orodja iz kremena in kosti, med njimi tudi koščena harpuna, najdena v Pejci v Lašci.

 

Razstavljeni so tudi bronastodobni predmeti, najdeni med arheološkimi izkopavanji v Kaštelirju pri Kortah nad Izolo, na Serminu in v Piranu. Stiki slovenske obale s sosednjimi obalami Jadrana so bili posebej živahni v starejši železni dobi - halštatu, o čemer pričajo tudi razstavljeni predmeti, ki so bili najdeni v Kaštelirju pri Kortah nad Izolo, med njimi tudi apulski krater iz 6. stol. pr. n. š. Posebej so predstavljeni rimski arheološki materialni ostanki, najdeni na področju številnih obmorskih rimskih vil rustik (Fornače pri Piranu, Fizine pri Portorožu, Lucija, Grubelce v Sečoveljski dolini...) in rimskih pristanišč (Simonov zaliv in Viližan pri Izoli, Fizine pri Portorožu, Jernejev zaliv pri Ankaranu).


Pod steklenim tlakom, ki simbolično ponazarja gladino morja, so predstavljeni antični in poznoantični arheološki predmeti, ki so bili pridobljeni na različnih mestih ob slovenski obali med arheološkimi pregledi morskega dna, podvodnimi izkopavanji ali pa naključno iz mrež ribičev oziroma med potapljanji posameznikov.


Številni fragmenti vzhodnomediteranskih in severnoafriških poznoantičnh amfor, ki so jih našli med arheološkimi izkopavanji v Piranu in Kopru, pričajo o še aktivni pomorski trgovini v 6. in 7. stol., ko je trgovski promet pojenjal, zamrl pa ne, in to prav zaradi pomorskih poti. Iz tega časa je tudi prva pisna omemba Kopra in Pirana pri anonimnem geografu iz Ravenne.


Čeprav je na razstavi predstavljena le peščica arheoloških najdb iz srednjega in novega veka, Pomorski muzej Piran hrani veliko tovrstnega gradiva, ki kaže na intenzivne trgovske vezi med obmorskimi območji vzdolž Jadrana, še posebej s tistim iz bližnjih pokrajin Veneta in Furlanije.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.