Preskočite na vsebino

Med valovi in oblaki

Iz spominov mornariškega častnika, hidroletalca in profesorja Ivana Konteja

 

Bogdana Marinac

 

Pretresljivo življenjsko zgodbo častnika in pomorskega letalca Jugoslovanske kraljeve mornarice, partizanskega letalca in slednjič lektorja na oddelku za germanske jezike Filozofske fakultete v Ljubljani Ivana Konteja so zaznamovali vzponi in padci, ki sta jih prinesla kraj in čas, v katerem je živel. Skozi njegovo pripoved lahko spoznavamo vzroke, ki so mlade fante pritegnili v mornarico, ter način življenja in kulturo pomorščakov pred 2. svetovno vojno, zlasti častnikov pomorske letalske stroke, med katerimi je bilo okoli 47 % Slovencev. Spremljamo pa lahko tudi kolektivne zgodbe pomorščakov in pomorskih letalcev med 2. svetovno vojno, ki jo je Ivan Konte skupaj z večino svojih kolegov preživljal v italijanskih koncentracijskih taboriščih, v enotah Narodno-osvobodilne vojske in med zavezniškimi enotami britanskega kraljevega vojnega letalstva RAF v severni Afriki, kjer je svoje letalstvo s pomočjo zaveznikov razvijala tudi NOVJ. Najbolj pretresljiva in zanj boleča pa so povojna leta, ko se je kot politični zapornik znašel v jugoslovanskih kazensko popravnih domovih, zlasti na Sv. Grgurju, kjer je preživel več kot šest let. 


Čeprav so spomini Ivana Konteja subjektivna pripoved častnika, izobraženca in levo usmerjenega človeka, s čutom za socialno šibkejše in pravičnost, se ujemajo z izjavami številnih drugih pomorščakov in pomorskih letalcev. Knjiga je nastala na podlagi intervjujev avtorice z Ivanom Kontejem, z njegovimi sopotniki in drugimi pomorščaki, na podlagi njegovih napisanih  spominov, podkrepljena pa je tudi z arhivskimi viri in literaturo.

 

Izdal in založil: Pomorski muzej-Museo del mare »Sergej Mašera« Piran-Pirano, 2009 (knjiga je v slovenščini, povzetek v italijanskem in angleškem jeziku.

 

 

 

Knjiga je pošla in ni več na voljo v muzejski trgovini.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.