Preskočite na vsebino

Iztrgano pozabi / Rescued from Oblivion

Iztrgano pozabi / Rescued from Oblivion je obsežna publikacija o pomorski in umetniški zbirki Splošne plovbe. Ponuja celosten pregled raznovrstne predmetne dediščine, ki je predstavljena, opisana, ovrednotena in s strokovnim aparatom ter fotografijami opremljena ter prvič v celoti predstavljena javnosti. 

 

Zgodbi o muzejski zbirki Splošne plovbe v vili sv. Marka, kjer je bila nekoč razstavljena večina v katalogu predstavljene pomorske in umetniške zapuščine našega ladjarja, sledijo poglavja o ladijskih modelih, pomorskih predmetih z ladij Splošne plovbe, likovnih delih oziroma umetninah, ki so krasila naše čezoceanske ladje, ter tudi o zbirki daril pomorskih agencij z vsega sveta. Sledi tudi poglavje o umetniški zbirki, ki je bila odkupljena za opremo nove poslovne stavbe Splošne plovbe v Portorožu, ter nenazadnje tudi izbor likovnih del, ki jih je Splošna plovba leta odkupovala na piranskem Ex temporu. 

 

Avtorica in urednica kataloga je umetnostna zgodovinarka Duška Žitko, ki je že leta 1987 prenovila zbirko Splošne plovbe v vili sv. Marka, od njenega zaprtja dalje pa skrbi za ohranitev neprecenljivega gradiva, ki ga vključuje v razstave o slovenskih ladjah in ga predstavlja najširši javnosti tudi na razstavi Slovenske ladje, 6 ladij Splošne plovbe, ki kroži po slovenskih muzejih, trenutno je v Kamniku, prihodnje leto pa bo gostovala v Pulju. 

 

Katalog obsega 541 strani, poleg sedmih osrednjih poglavij sledi dopolnilni katalog gradiva, biografije umetnikov in literatura. 
Uvodni besedili sta poleg avtorice prispevala tudi Boris Vidmar, namestnik predsednika uprave in tehnični direktor Splošne plovbe, in Franco Juri, direktor Pomorskega muzeja.

 

Izid kataloga so finančno omogočili Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Občina Piran in Splošna plovba.

 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.