Preskočite na vsebino

1. mesto jadrnice Galeb na 56. regati Barcolana Classic za trofejo SIAD

 

Posadka Galeba, v sestavi Jani Matticca (krmar), Aleš Skrgat, Marko Rolih in Gregor Žitko, je Pomorskemu muzeju, ob njegovem 70. jubileju, prinesla novo pomembno zmago v tekmovalnem jadranju.

 

V soboto, 12. 10. 2024, je jadrnica Galeb na regati Barcolana Classic za trofejo Siad osvojila prvo mesto v svojem jadralnem razredu. Gre za regato starodobnih lesenih jadrnic, ki že tradicionalno poteka v Tržaškem zalivu dan pred glavno Barcolano (Barkovljanko), pod pokroviteljstvom znamenitega tržaškega jadralnega kluba Adriaco. Na regati, ki je letos štela 107 udeleženih jadrnic, je Galeb na cilj prijadral šesti, v svojem razredu (jadrnice med 9.40 in 10.25 m dolžine) pa prvi. 

 

Muzejsko jadrnico - Kuter M6 sta leta 1994 Pia in Pino Mlakar podarila Pomorskemu muzeju Piran. Zgrajena je bila v Trogirju leta 1936. Ponovno je bila obnovljena na začetku leta 2022 v ladjedelnici Alto Adriatico Custom v Tržiču (Monfalcone) pod vodstvom ladjedelniških mojstrov Odila Simonita in Paola Skabarja. Po slavnostni splavitvi 23. junija 2022 je jadrnica Galeb sodelovala na več regatah in že septembra 2024 osvojila prvo mesto na Šavrinski regati za Pokal Mirka Bogića,  trikrat pa tretje mesto, in sicer maja 2023 in 2024 na Regati starih bark Piran ter septembra 2024 na Regati starih bark Izola. 

 

Pomorski muzej Piran je na začetku 2024. leta vzdrževanje in udeležbo jadrnice Galeb na primernih regatah, v okviru muzejskega projekta Muzej na jadra, zaupal Janiju Matticci, ki je, kot krmar jadrnice ter v dogovoru z muzejem, izbral posadko. 

 

Obnovo jadrnice je večinoma financiral Pomorski muzej, z dodatno podporo Ministrstva za kulturo. Občine Piran in nekaterih sponzorjev s področja pristaniške špedicije. Jadrnica Galeb je sicer opremljena tudi z električnim zunajkrmnim motorjem, ki se uporablja predvsem za izplutja in vplutja v mandrač oziroma marine ter do mesta priveza. 

 

Nad odličnostjo jadrnice Galeb, njenimi rezultati in njeno posadko smo v Pomorskem muzeju zelo ponosni in verjamemo, da bi bila enako ponosna Pia in Pino Mlakar.
 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.