Preskočite na vsebino

Delavnici poslikave pahljač z vzhodnoazijskimi motivi

Pred zaključkom razstave Kanček Daljnega Vzhoda je Pomorski muzej Piran v sodelovanju z Oddelkom za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani organiziral dve delavnici na temo poslikave pahljač z vzhodnoazijskimi motivi.

 

Potekali sta v petek, 5. aprila 2024 v prostorih razstave, kjer so si lahko obiskovalci ogledali nekaj pahljač in druge predmete, ki so jih s potovanj v Vzhodno Azijo prinesli pomorščaki v obdobju od konca 19. do 50. let 20. stoletja.

 

Delavnici sta vodili ilustratorka Lili Saje Wang ter japonologinja in etnologinja dr. Nataša Visočnik Gerželj z Oddelka za Azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

 

Medtem ko so se prve delavnice udeležili učenci Osnovne šole Sečovlje, je druga delavnica, ki je bila namenjena tako odraslim kot otrokom od 10. leta starosti dalje, pritegnila tudi več odraslih. Tako prvi kot drugi pa so bili nad delavnico navdušeni, kar potrjujejo tudi njihovi izdelki. 

 

V uvodnem delu je Nataša Visočnik Gerželj govorila o izvoru pahljač, različnih tipih ter njihovi rabi in pomenu v Vzhodni Aziji. Ob tem je predstavila tudi motive na pahljačah in njihovo simboliko.

Lili Saje Wang je nato udeležence delavnice seznanila z osnovami vzhodnoazijskega slikanja s čopičem in z nekaterimi vzhodnoazijskimi motivi. Udeleženci so pod njenim mentorstvom najprej slikali na rižev papir, nato pa so poslikali še vsak svojo pahljačo. 

 

Delavnici sta nastali v sklopu projekta Osiroteli predmeti - Obravnava vzhodnoazijskih predmetov zunaj ustaljenih zbirateljskih praks, pri katerem sodeluje tudi Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran. 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.