Preskočite na vsebino

Evropsko združenje za azijsko umetnost in arheologijo v muzeju

V nedeljo, 17. septembra 2023, sta Pomorski muzej Piran obiskali dve skupini udeležencev tretje mednarodne konference Evropskega združenja za azijsko umetnost in arheologijo (European Association for Asian Art and Archeology), ki jo je organiziral Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani v sklopu projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji 2: Osiroteli predmeti.

 Strokovnjaki za azijsko kulturo iz muzejev, univerz in drugih znanstvenih institucij iz Evrope, Vzhodne Azije in ZDA so si ogledali občasno razstavo Kanček Daljnega vzhoda: Predmeti iz Vzhodne Azije v zbirkah pomorščakov, po kateri jih je vodila muzejska svetnica in avtorica razstave Bogdana Marinac. Stalne razstave so si ogledali pod vodstvom muzejske svetnice Snježane Karinje. Z udeleženci, ki so pohvalili tako občasno razstavo kot tudi stalne zbirke, so bili navezani novi stiki in poznanstva, ki so pripeljali tudi do novih spoznanj o izvoru predmetov iz Vzhodne Azije, ki jih hrani muzej.

 


Predmeti iz zbirk pomorščakov so bili predstavljeni tudi na konferenci v Ljubljani. O pomorščakih in njihovem nakupovanju predmetov v Vzhodni Aziji v obdobju Avstrije in Avstro-Ogrske je govorila Bogdana Marinac, dr. Chikako Shigemori Bučar iz Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani pa je spregovorila o dveh slikah avstro-ogrskih vojaških ladij neznanega japonskega slikarja, ki jih hrani Pomorski muzej Piran. 
 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.