Preskočite na vsebino

Stare vzhodnoazijske fotografije v slovenskih zbirkah: tehnike in motivi (delavnica)

 

V sklopu medinstitucionalnega projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji je Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v sodelovanju s Pomorskim muzejem »Sergej Mašera« Piran in Slovenskim etnografskim muzejem organiziral dvodnevno regionalno delavnico o nastanku starih vzhodnoazijskih fotografij v slovenskih muzejih in zasebnih zbirkah. Delavnica je potekala 15. in 16. decembra 2022.

 

Prvi dan so se udeleženci zbrali v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran. Po uvodnih nagovorih direktorja muzeja Franca Jurija in sodelavke projekta VAZ dr. Maje Veselič iz Oddelka za azijske študije FF v Ljubljani je strokovnjakinja za vzhodnoazijske fotografije iz Muzeja uporabnih umetnosti (MAK) na Dunaju Mio Wakita predstavila začetke fotografije na Japonskem in v Vzhodni Aziji, fotografske studie na Japonskem in izdelavo albumov za fotografije. Izredno zanimivi predstavitvi sta sledila pregled in analiza albumov in vzhodnoazijskih fotografij iz zbirk pomorščakov, ki jih hranita Pomorski muzej Piran in Park vojaške zgodovine v Pivki. Zbirke in pomorščake je predstavila muzejska svetnica iz Pomorskega muzeja Piran Bogdana Marinac. Nove ugotovitve in spoznanja, ki so jih podali strokovnjaki za vzhodnoazijske predmete na čelu z Mio Wakita, so pomemben prispevek k raziskavam o provenienci in nastanku fotografij in albumov ter njihovemu ovrednotenju. 

 

Tudi naslednji dan, ko se je delavnica nadaljevala v Ljubljani z ogledom albumov fotografij v Narodni in univerzitetni knjižnici, na Filozofski fakulteti in v Slovenskem etnografskem muzeju, je prinesel veliko novih spoznanj. Med  zbirkami na ogled so tudi tokrat prevladovale zbirke pomorščakov.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.