Preskočite na vsebino

Arheologija - Simonov zaliv

SIMONOV ZALIV


Iz rimskega obdobja velja za najbolj znano arheološko najdišče Simonov zaliv. Ime je dobilo po nekdanji cerkvici sv. Simona, ki je nekoč stala na tem kraju. V prostranem zalivu ležijo ostanki obmorske vile, tako imenovane villa maritima s pristaniščem. Sestavljena je iz reprezentančnih bivalnih prostorov, in pristanišča z manipulativnimi prostori. Vilo so gradili med letoma 25 in 10 pr. n. št.; med letoma 50 in 70 n. št. pa naj bi bili nekateri prostori opuščeni. Bivalni deli vile se raztezajo na površini 3000 m² in so razporejeni okrog notranjega dvorišča. Daljši hodnik, portik, povezuje vilo s pristaniščem, ki po površini meri približno 8000 m².

 

Na tem območju nastaja pod vodstvom Univerze na Primorskem arheološki park. Na ogled so zidovi stanovanjskega dela, ki so bili odkriti v 20. stoletju, na severnem delu rekonstruirani talni mozaik, na jugu pa hodnik, ki povezuje vilo in pristanišče. Pristanišče in bogate ostanke vile omenja že znani izolski geograf Pietro Coppo leta 1540. 
 

V tej rubriki predstavljamo arheološke najdbe, ki so bile med številnimi raziskavami ali naključno odkrite na območju Simonovega zaliva, tako na kopnem kot v morju. 

 

 

 

LITERATURA:

 

♦ BOLTIN TOME, Elica: Pregled dosedanjih hidroarheoloških raziskav ob slovenski istarski obali, Pitanja istraživanja i zaštite hidroarheoloških spomenika u podmorju istočne obale Jadrana, Split, 1975, 123-129.

♦ BOLTIN TOME, Elica: Arheološke najdbe na kopnem in na morskem dnu v Viližanu in Simonovem zalivu v Izoli, Annales, 1, Koper, 51-58. Arheološke najdbe na kopnem in na morskem dnu v Viližanu in Simonovem zalivu v Izoli, Annales, 1, Koper, 1991, 51-58.

♦ GROH, Stefan; SEDLMAYER, Helga: Ricerche del 2008-2010 nella villa maritima di San Simone / Simonov zaliv presso Isola /Izola (Slovenia), Studia Universitatis Hereditati, Znanstvena revija za raziskave in teorijo kulturne dediščine, letnik 3, št. 2, Koper, 2015, 21-27.

♦ KARINJA, Snježana: Dve rimski pristanišči v Izoli, Arheološka istraživanja u Istri, Znanstveni skup Poreč, 22-26. rujna 1994, Izdanja HAD-a, 18, Zagreb, 1997.

♦ KARINJA, Snježana; ČERČE, Peter: The Roman Port at the St. Simon's Bay Izola. The rescue excavations v: Irena RADIĆ ROSSI et al. Proceedings of the 13 th Annual Meeting of the European Association of Archaeologist, Zadar, 2008, 196 -206.

♦ LAZAR, Irena :Arheološki parki in poti v Sloveniji, Parchi e itinerari archeologici in Slovenia, Ljubljana 2014.

♦ STOKIN, Marko; ZANIER: Katharina: Simonov zaliv, San Simone, Vestnik, Zavod za varstvo kulturne dediščine, Ljubljana 2011.

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.