Preskočite na vsebino

Predavanje Elvire Mata i Enrich, nekdanje direktorice barcelonskega pomorskega muzeja, v Monfortu

V četrtek, 2. 3. 2023,  je v Infocentru Monfort predavala ga. Elvira Mata i Enrich iz Barcelone. Kot dolgoletna direktorica Pomorskega muzeja iz Barcelone je na predavanju, ki ga je naslovila »Ohranjanje in varovanje zgodovinskih plovil v Kataloniji«,  predstavila starodobna – zgodovinska plovila v pomorskih muzejih po svetu, posebej pa se je osredotočila na predstavitev Pomorskega  muzeja Barcelona  ter na pridobivanje, konservacijo in prenavljanja  zgodovinskih plovil, izdelavo replik zgodovinskih plovil  ter njihovo razstavljanje. 

 

Zgodovinska plovila, ki so prenovljena (v izvirni obliki) ali razstavljena v obliki replike (izdelane na osnovi multidisciplinarnih raziskav), so predstavljena na prostem tako na suhem kot  v vodi, v muzejskih stavbah, nekatera pa tudi plujejo. Strategija barcelonskega muzeja o prenovi zgodovinskih plovil  je bila sprejeta v začetku devetdesetih let 20. stoletja. Da so jo lahko v praksi izpeljali, so jim bili na voljo dovolj veliki prostori, ki med drugim vključujejo tudi manjši škver in redno zaposlitev primernih strokovnih delavcev. 

 

Poseben del predavanja je predavateljica namenila predstavitvi škunerja Santa Eulalia, plovila, ki je po nakupu (takrat se je imenovala Carmen Flores) in prenovi postalo najbolj razpoznavno plovilo barcelonskega pomorskega muzeja in je v preteklosti tudi dvakrat priplulo v Piran. Santa Eulalia ni  samo tehnična pomorska dediščina, temveč tudi zgodovinska, etnološka in antropološka.  Z njo, kot z instrumentom pomorske dediščine, opravljajo muzeološke, pedagoške, promocijske  in družbeno odgovorne aktivnosti.  Zgrajena je bila leta 1918, prenovo so začeli leta 1997, zaključili pa maja 2000. 
Gostja  je dan prej  predavala na Muzeoforumu, ki je potekal  v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije v Ljubljani. V Slovenijo je pripotovala na povabilo SMD – Slovenskega muzejskega društva  in njegovega predsednika dr. Flavia Bonina. 

Prijava na e-novice

Obveščanje o novostih, itd.
Več o obdelavi osebnih podatkov in svojih pravicah najdete tukaj.